Nyári táboraink néhány évente visszatérő eleme a Naprendszer-túra. Léptékül általában 100 lépést veszünk egy csillagászati egységnek. A tábor bejáratához képzeljük a Napot, és 39 lépés után elértünk a Merkúrhoz, 72 lépés után a Vénuszhoz, 100 lépés után a Földhöz… (Egy lépés átlagos hossza magyar felnőtt férfiaknál 75 cm körüli, lásd itt). Mivel a Plútó Nap körüli pályájának fél nagytengelye 39,5 CSE, a Plútóig már 3950 lépést kell megtenni, ez már 2962,5 méterre, közel 3 km-re van a tábor bejáratától, tehát szép hosszú sétát lehet tenni, míg a Naprendszer szélére “jutunk”! Amikor egy bolygó így leképezett fél nagytengelytávolságára érünk, akkor ott megállunk, és az illető bolygó adatait ismertetjük. Ilyen módon a naprendszerbeli távolságok méretarányait igen jól meg lehet ismerni, jól lehet érzékeltetni diákokkal, laikusokkal, kezdő amatőrcsillagászokkal is.

Ismerői körében nagyon népszerű a brit Doc Martin sorozat. Ennek hetedik évadja negyedik részében a főszereplő háziorvos iskolaigazgató felesége nap- és bolygómakettekkel indul el diákjaival és egy további kísérőtanárral egy közeli rétre. Ott a makettek helyét szintén pontos lépésszámlálással jelölik. A Naprendszer-modellezés jeleneteit a filmből a fenti videóra kigyűjtöttük.

Egyik angol csillagászkollégánkkal beszélgettünk a jelenetsorról. Azt mondta, érzése szerint nem valószínű, hogy általános lenne, hogy minden angol iskolában legyen ilyen foglalkozás, de szerinte sokfelé van, nekik is volt annak idején, amikor ő járt általános iskolába.

Hasonló foglalkozás magyar iskolákban is megvalósítható lenne. Esetleg a léptéket érdemes kisebbre venni, pl. 10 (gyerek)lépést venni egy csillagászati egységnek. Technikaórán hurkapálcikából és színes papírokból a bolygómakettek elkészíthetők. Egy környezetismeret-, földrajz- vagy fizikaórát nyugodtan fel lehet áldozni a naprendszerbeli méretarányok ismertetésére, akár egy közeli rétre, akár az iskolaudvarra mennek ki a távolságokat a gyerekek lelépni.

A feladat megkönnyítéséhez alább felsoroljuk a bolygópályák közelítő fél nagytengelyeit csillagászati egységben (CSE) olyan pontossággal, ami a feladathoz bőven elég:

Merkúr: 0,39 CSE

Vénusz: 0,72 CSE

Föld: 1,0 CSE

Mars: 1,52 CSE

Jupiter: 5,2 CSE

Szaturnusz: 9,5 CSE

Uránusz: 19,2 CSE

Neptunusz: 30,1 CSE

Plútó: 39,5 CSE

 

Egy másik léptékjavaslat az NG oldaláról (ahol további egyszerű csillagászati oktatási tippeket is találunk angolul):

  • Merkúr = 1 lépés a Naptól
  • Vénusz = 2 lépés a Naptól
  • Föld = 2,5 lépés a Naptól
  • Mars = 4 lépés a Naptól
  • Fő kisbolygóövezet átlagosan = 8 lépés a Naptól
  • Jupiter = 13 lépés a Naptól
  • Szaturnusz = 24 lépés a Naptól
  • Uránusz = 49 lépés a Naptól
  • Neptunusz = 76 lépés a Naptól
  • Kuiper-öv = 100 lépés a Naptól

Ha nincs kéznél bolygómakett, akkor egy-egy gyereket is felállíthatunk ezekre a pontokra, és megnézhetik egymást, milyen messze van pl. a Neptunuszt és a Vénuszt jelképező osztálytárs…

A videó példának szolgálhat iskoláknak, szakköröknek, egyesületeknek – ha már a saját táborbeli naprendszertúránkat soha nem vettük videóra…

Magyarázat a jelenetben: a Neptunusz messzebb van :-)
Magyarázat a jelenetben: a Neptunusz messzebb van 🙂