A mellékelt képen az ún. Ceruza-köd, hivatalos katalógusszámán NGC 2736 látható; nevét hosszú, elnyúlt alakjáról kapta. 1835. március 1-én fedezte fel John Herschel, amikor a déli féltekére ment észlelni hosszabb időtartamra .A köd látszó mérete 30 x 7 ívperc. Valójában az NGC 2736 a Vela Szupernóva-maradvány része, és a csillagrobbanás okozta lökéshullám söpörte össze maga előtt az anyagot, ami összesűrűsödött, felforrósodott a benne lévők atomok és molekulák ütközései révén, és ennek emissziós sugárzása készteti fénylésre a ködöt.

VCSE - Mai kép - NGC 2736, a Ceruza-köd - APOD
VCSE – Mai kép – NGC 2736, a Ceruza-köd – APOD
A kép a Las Campanas Obszervatóriumban készült (Howard Hedlund & Dave Jurasevich, Las Campanas Obs.), 30,5 cm-es f/8-as MC távcsővel 2015. áprilisában, 22×1800 sec expozícióval H-alfa/OIII-ban, és 20×1200 sec RGB-ben. A képmező mérete 51×51 ívperc.
Az NGC 2736 kb. 815 fényévre van a Földtől. Jó 644 000 km/óra sebességgel mozog, mutatva a valamikor szupernóva-robbanás hevességét.
A Vela Szupernóva-maradványt egy kb. 11-12 évezreddel ezelőtti, relatíve közeli II-es típusú szupernóvarobbanás hozta létre. A modellszámítások szerint a szupernóvát hetekig lehetett látni a nappali égbolton (jó lehetett a kőkorszaki észlelőknek). A robbanás hagyhatta vissza a Vela-pulzárt, ami egy gyorsan forgó neutroncsillag: nagyon erősen fókuszált rádiósugárnyalábjai rendszeresen elérik a Földet, ahogy a neutroncsillag forog. A Vela-pulzár nem teljesen a köd közepén van, ennek oka az lehetett, hogy a robbanás asszimmetriája miatt a ködösség és a neutroncsillag másfelé indult el; de vannak olyan nézetek is, hogy akár az is előfordulhat hogy a Vela-pulzár nem is tartozik a ködhöz (a robbanás nem hagyott hátra neutroncsillagot vagy nem látjuk), és csak véletlenül látszik a ködben.

A teljes Vela Szupernóva-maradvány kiterjedése az égen 8 fok átmérőjű területet ölel fel, és részben átfedésben van a kb. négyszer messzebbi Puppis Szupernóva-maradvánnyal. nagy kiterjedése miatt relatíve halvány, a köd egyes részei 12 magnitúdósak.