A mai kép a Hubble Űrtávcsővel készült és a hozzávetőleg tőlünk 80 millió fényévre, a Kígyótartó csillagképben lévő NGC 6384 jelű spirálgalaxist ábrázolja.

 

VCSE - Mai kép - NGC 6384
VCSE – Mai kép – NGC 6384

 

A mag sárgás, mutatva, hogy ott idősebb csillagok láthatók, a spirálkarok azonban kékesek a bennük lévő fiatal, nagy tömegű, forró csillagoktól. A galaxis csillagai az óriási távolság miatt összeolvadni látszanak, míg a képen látható, különálló csillagok a mi Tejútrendszerünk néhányszor 10-100-1000 fényévre elhelyezkedő csillagai. A Tejútrendszer legfényesebb csillagai tüskéket mutatnak maguk körül, ami nem valós: a távcsőben létrejövő fényelhajlási jelenség hozza létre őket mesterségesen.

(Ami a csillagok összeolvadását illeti távoli galaxisokban: gondoljunk arra, hogy amikor távolból, pl. repülőről vagy a síkságról nézünk egy erdőt, akkor csak összefüggő zöldes, ősszel zöldes-barna-narancssárgás foltnak látjuk. Amikor viszont magában az erdőben sétálunk, akkor a közeli fákat teljesen különállóként látjuk. Mint amikor mi a saját galaxisunkból, a Tejútrendszerből nézelődünk, a mi galaxisunk csillagait különállóként látjuk.)