A mai kép a spanyolországi Calar Alto Csillagvizsgáló, a spanyol asztrofotós iskola (http://astro-photographer.org/dsa/), és a Valenciai Egyetem felvétele.

 

VCSE - Mai kép - NGC 6914
VCSE – Mai kép – NGC 6914

 

A mellékelt képen a Tejútrendszerben lévő, NGC 6914 jelű, a Hattyú csillagképben tőlünk hatezer fényévre lévő ködkomplexum látszik. Csillagok, kavargó porcsomók és -sávok, fénylő gáz alkotja.

(Érdemes a képbe belenagyítani és a részleteket keresni!) Az égbolton fél fokot (kb. a Hold látszó átmérőjét) kitevő köd valódi mérete kb. 50 fényév. A Cygnus OB2 asszosziáció (fiatal, forró, nagytömegű, kékes színű csillagok laza csoportja) erős ultraibolya sugárzása ionizálja a felhő hidrogénjét. A vöröses szín az ionizált hidrogén szemünkkel is látható vörös fényének felel meg (rekombinációs sugárzás), de kékes reflexiós ködök is láthatók a felvételen (ezek a környező csillagok fényét verik vissza). Ezen a területen feltehetően ma is születnek csillagok. Több, a felvételen látható csillag csak előtércsillag, nem tartozik a ködhöz, míg mások igen.