A Vénusz
A Vénusz

Egy interneten közvetített előadás keretében a VCSE is beszámolt arról – éppen a Csillagászat Napján -, hogy foszfint találtak a Vénusz színképében, ami mindenképpen természetes eredetű, de az nem világos, hogy életnélküli vagy vénuszi élet folyamata hozza létre. Az előadás elérhető itt bejelentkezés után: https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/660726901511065 (12:55-től van szó a Csillagászat Napi rendezvényekről, azután következik a vénuszi élet lehetőségéről szóló előadás).

Egy 2020. október 19-én megjelent tanulmány kétségbe vonta, hogy észleltek-e egyáltalán foszfint a Vénusz színképében. Ez a másik kutatócsoport szerint adatfeldolgozási hibáról van szó, ami miatt tévedésből jelent csak meg a foszfin színképvonala a rádiócsillagászati mérésekben.

Rámutattak arra, hogy ha egy 12-ed rendű polinommal illesztik a rádiózaj-hátteret, az belevisz mesterségesen olyan jeleket az észlelési anyagba, amik eredetileg nem voltak benne. Az eredeti közleményben bemutatott adatelemzési eljárást megismételve öt másik, 10 szigmánál nagyobb szignifikanciájú további színképvonalat is sikerült találniuk a második kutatócsoportnak a foszfin vonalához közel – ezek sem voltak benne az eredeti mérési anyagban.

Az újabb vizsgálat szerint a foszfin detektálása csak 2-szigma szinten történt meg, vagyis statisztikailag nem különbözik lényegesen a jel a háttérzaj jeleitől. Emiatt arra jutottak, hogy a korábban közöltekkel ellentétben még sincs foszfinvonal a Vénusz légkörében és így foszfin sincs ott olyan mennyiségben, hogy az ALMA rádiótávcső-hálózattal kimutatható legyen.

Az állás tehát a foszfin jelenléte mellett és ellen folyó meccsben 1:1: egy analízis mellette, egy ellene, ráadásul ugyanazokból az adatokból. Nyilvánvalóan csakis további mérésekkel és vizsgálatokkal lehet a végső szót kimondani. Ahogy a fentebb belinkelt előadás végén rámutattunk: a kérdés és a mérés izgalmas, a közeljövőben sok fejlemény várható a vénuszi életlehetőségek terén. Egészen biztosan nem ez a hír volt az utolsó a témában… Egyelőre a megoldatlan kérdés ennek a rádiócsillagászati mérésnek a helyes értelmezése.