2022. október 28-30. (péntek-vasárnap)

Helyszín: Bárdudvarnok-Olajhegy, Mag-Tanya

Szervező:

Vega Csillagászati Egyesület (VCSE)

Vámosi Flórián, Csizmadia Szilárd, Jandó Attila

Az észlelőrét kinézete (Fotó: Vámosi Flórián, Schmall Rafael)
Az észlelőrét kinézete (Fotó: Vámosi Flórián, Schmall Rafael)

Szeretettel hívjuk meg tagtársainkat és a közelben-távolban élő más barátainkat idei őszi észlelőhétvégénkre!

A mostani találkozó programja (időjárástól függően változás lehet benne):

2022. október 28. (péntek): megérkezés, távcsövek felállítása, vacsora, derült idő esetén észlelés, borult idő esetén konzultációk, kötetlen beszélgetés, játék.

2022. október 29. (szombat): 10:30 órai vagy korábbi indulással: Vámosi Flórián és Schmall Rafael magáncsillagvizsgálóinak meglátogatása Hetesen, illetve Kaposfőn, ebéd útközben (hozott szendvicsekből vagy egy közeli falatozóban), majd látogatás a Zselici Csillagparkban. Visszaérkezés kb. fél négy órakor. Négy órakor: a VCSE Somogy-Tolna Megyei Területi Klubjának alakuló közgyűlése. Utána vacsora, majd derült idő esetén észlelés, borult idő esetén konzultációk, kötetlen beszélgetés, játék.

2022. október 30. (vasárnap): elpakolás, búcsúzás, távozás, hazautazás.

Étkezéseiről mindenki maga gondoskodik önköltséges, saját szervezésű formában.

A saját távcsöveken és asztrofotós felszerelésen túl több közösségi távcső is jelen lesz, pl. a 46 cm nyílású, 190 cm fókuszú VCSE-Dobson, de több más nagy és kicsi távcső is jelen lesz; így akinek nincs saját műszere, az is észlelhet. Természetesen egymás távcsövébe is bele lehet nézni.

A rendezvényen bárki részt vehet, de a részvétel a hely befogadóképessége miatt regisztrációhoz van kötve! Regisztrálni e-mailben lehet a vcse@vcse.hu e-mail címre küldött e-levélben.

További részletek:

A Mag-Tanya Somogy megyében, Bárdudvarnok Olajhegy nevű részében, nem messze a Zselici Csillagparktól található (google maps-en a helyszín). A helyszín megközelítését autóval javasoljuk, kérjük a részt venni kívánó tagtársainkat, hogy utazásaikat az ismert fórumokon (VCSE Fórum facebook-csoport, egyesületi levelezőlista) összehangolni szíveskedjenek, az utazási költségek és a környezetszennyezés csökkentése érdekében.
Két észlelőrét van közvetlenül a szállás mellett, ahova a távcsöveket fel lehet állítani és áramot is lehet vezetni oda. Fák nyilván vannak, Flórián szerint a Zselic laposabb, mint a zalai dombok. Az egyik rét kb. olyan nyílt, mint a csillagpark területe (15 fok horizont feletti magasságig kitakarás körben), a másik délre egy picit jobb (kb. 10 fok horizont feletti magasságig van kitakarás). Az észlelőrétek panorámáját a Schmall Rafael által készített képek mutatják be:
Áramot tekintve egyszerűen elérhető helyen vannak konnektorok, elvileg két külön fázison. Utcai lámpák messze vannak, elvileg takarásban is. Van egy előadóterem, illetve egy külső fedett rész, ahova esetleg pakolni lehet a távcsöveket rossz idő esetén, vagy kiülni.
Összesen öt apartman van, 20 főnek elég férőhellyel, illetve további két faház a szomszédban, a második észlelőrét szélén, további négy férőhellyel. Van minden a bográcsozáshoz, sütögetéshez. Emellett minden apartmanban van konyha, zuhanyzó, WC. Ágynemű van, törölköző nincs (ehhez a városban kéne mosatni, ezért nem adnak). Törölközőt tehát mindenki hozzon!
Térkép itt érhető el.
Fotóalbum a helyszínről itt tekinthető meg.

Észlelni a tanya udvaráról fogunk. A tanya a Zselici Csillagoségbolt-park területén található, az észlelést csak Kaposvár fénye zavarja valamelyest északkeleten.

ELJUTÁS:

Az észlelőhely kb. közepének GPS-koordinátái: északi szélesség 46,31018 fok, keleti hosszúság 17,6706003 fok.

Megközelítése a 61-es főút kaposfői körforgalma felől: Bárdudvarnok felé kell menni. Bárdudvarnokot elhagyva a főútvonalon, az OLAJHEGY táblánál kell lefordulni, ez kb. 2,5 km Bárdudvarnoktól), ott kell befordulni balra és nem előbb, mint ahogy a GPS mondja. Az olajhegyi bekötőút aszfaltozott, azon kell haladni kb. 500 métert és balra (kövezett úton) a Mag Tanyához vezet az út!

RÉSZVÉTELI DÍJ ÉS EGYESÜLETI TÁMOGATÁS

A részvétel 10 000.- Ft/fő a két éjszakára, a vendégház által adott csoportos kedvezmény nyomán. Kérjük tagtársainkat, jelezzék, hogy szeretnének-e egyesületi támogatást igénybe venni a részvételhez. Fiataloknak, illetve a www.eszleles.hu-ra korábban észleléseket feltöltőknek, az alakuló közgyűlésre érkezőknek, észlelni vágyó tagtársainknak tudunk legfeljebb 6000.- Ft/fő támogatást adni a szállásköltséghez. Ezt kérjük, már a regisztrációkor írjátok be az e-mailbe. Nem kell szégyenlősködni, nyugodtan vegyétek igénybe a támogatást, 20 főig rendelkezésre áll a támogatási keret! A VCSE elnöke (Szilárd) szeretné jelezni, hogy bizony “gazdagabb” nyugati diákok, konferenciarésztvevők is bejelölik a kedvezményes részvételi lehetőséget, amennyiben ilyen rendelkezésre áll. FONTOS: csakis olyan tagtársakat tudunk támogatni a fentiek szerint, akik 2022-ik és 2023-ik évi tagdíjukat már rendezték az észlelőhétvége időpontjáig.
A részvételi díjat a helyszínen, készpénzben lehet rendezni, vagy az észlelőhétvége előtt el lehet utalni a VCSE 75500258-10819342-00000000 számú bankszámlaszámára (f. év okt. 27-éig beérkezően).
Az észlelőhétvége alatt a VCSE 46 cm-es Dobson-távcsövével (méretei: 458/1900) szintén lehet észlelni, amennyiben derült lesz. A távcső a VEGA’20 nyári tábor óta rendelkezik EQ-platformmal, mely mintegy 70 percig a látómezőben tartja az objektumot, ezzel is segítve a vizuális észlelést.

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Jelentkezés

Jelentkezni kizárólag a vcse@vcse.hu címre küldött emailben lehet (a Facebook VCSE Fórum-beli lájk nem számít jelentkezésnek).

Kérjük, hogy jelentkezéskor írjátok meg, milyen távcsövet és hosszabbítót hoztok, illetve mennyi támogatást szeretnétek igénybe venni.

Az észlelőhétvégén mindenki saját felelősségére vesz részt. Amennyiben betegnek érzed magad, kérjük, NE gyere el! Fokozottan ügyeljünk magunk és mások egészségére. Amennyiben a járványügyi előírások változnak és azok hátrányosan érintik a programot, akkor itt a honlapon tájékoztatunk benneteket.

Ha egészséges vagy és szereted a csillagászatot, akkor ott helyed.

Mindenkit szeretettel várunk!