A C/2022 E3 (ZTF) névre hallgató üstököst 2022. március 2-án fedezték fel a Zwicky Transient Facility (ZTF; Zwicky svájci csillagászról elnevezett tranziens (hirtelen megjelenő) objektumok keresésére szolgáló projekt) 1,2 méteres távcsövével. Ez a távcső Kaliforniában, a Palomar Csillagvizsgálóban található. Felfedezésekor a Sas csillagképben járt és 17,3 magnitúdós volt, vagyis a szabad szemmel, nagyon sötét égbolt alól látható 6,5 magnitúdós csillagoknál majdnem 21 000-szer halványabb.

rendesen, melyek rengeteg gradienst hagytak a képen, meg hát nem voltam elhalmozva a képek darabszámával se. Ahogy az üstökös közelít felénk, úgy meglehetősen lassan mozog az égi háttér előtt, így nehéz úgy stackelni, hogy a csillagok kiátlagolódjanak, ezért szimplán csak összestackeltem a sorozatot. Vizuálisan már láttam amúgy az esti égen, de fotografikusan csak most engedte az időjárás megörökíteni.
Schmall Rafael felvétele a még fényesedőben lévő C/2020 E3 (ZTF) üstökösről 2022. december 29-én készült. “Fátyolfelhős égen készült a sorozat, de mindent beleadva akkor is elkészítettem és feldolgoztam a fotót. Lehet, hogy lesz még egy-két nap, amikor derült lesz az ég és nem lesz ott a Hold, de úgy gondoltam, hogy ha van rá lehetőség, akkor miért ne? Persze a feldolgozásnál megszenvedtem a felhők miatt rendesen, melyek rengeteg gradienst hagytak a képen, meg hát nem voltam elhalmozva a képek darabszámával se. Ahogy az üstökös közelít felénk, úgy meglehetősen lassan mozog az égi háttér előtt, így nehéz úgy stackelni, hogy a csillagok kiátlagolódjanak, ezért szimplán csak összestackeltem a sorozatot. Vizuálisan már láttam amúgy az esti égen, de fotografikusan csak most engedte az időjárás megörökíteni.” – írta a képről. (Távcső: Skywatcher Quattro 200/800 (átépített), Zselic, R1 Observatory, átlátszóság: 3, nyugodtság: 3, Canon EOS 6Da, Skywatcher EQ6-Pro GOTO, 20×75 sec RGB, ISO3200, f/4).

Felfedezéskori képein kisbolygóként azonosították a pontszerűnek tűnő égitestet. Későbbi képeken feltűnt egy nagyon pici és sűrű kóma, ami nyilvánvalóvá tette, hogy valójában üstökösről van szó.

Az üstökös pályájának meghatározásából kiderült, hogy 2023. január 12-én lesz napközelben, ezután távolodik a Naptól. Napközelsége kb. 1,11 Csillagászati Egységre a Naptól következik be (1 Csillagászati Egység az átlagos Nap-Föld távolság, rövidítése: CSE). Napközelségekor az Északi Korona (Corona Borealis) csillagképben fog járni.

Az üstökös keresőtérképe a január-február eleji időszakra. A térkép a Cartes du Ciel (SkyChart) programmal készült.
Az üstökös keresőtérképe a január-február eleji időszakra. A térkép a Cartes du Ciel (SkyChart) programmal készült.

Az üstökös a földközelségét 2023. február 1-én fogja elérni, a Földtől mindössze 0,28 CSE-re lesz (42 millió km-re). Viszont a Naptól ekkor már 1,16 CSE-re helyezkedik el.

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös keresőtérképe a 2023. február-márciusi időszakra
A C/2022 E3 (ZTF) üstökös keresőtérképe a 2023. február-márciusi időszakra

Az üstökös pályájának fél nagytengelye mintegy 2800 CSE, keringésideje ezért 50 000 év körüli, így legközelebb valamikor a neandervölgyiek idején járt napközelben, és talán látták is az akkori emberek.

Az üstökös mért fényességváltozása a www.aerith.net oldal alapján. A piros vonal az előrejelzés, a fekete pontok a mérési eredmények. Látható, hogy egy időben a mérések átlaga elmaradt az előrejelzéstől, ezért is érdemes óvatosan kezelni az üstökösök fényességelőrejelzéseit!
Az üstökös mért fényességváltozása a www.aerith.net oldal alapján. A piros vonal az előrejelzés, a fekete pontok a mérési eredmények. A fekete pontok fotografikus (CCD) és vizuális észlelések keveréke.

Az üstökös várt, előre jelzett fényessége 5,4 magnitúdó, ami 1,1 magnitúdóval fényesebb, mint a szabad szemmel, jó égről, holdtalan, derült, fényszennyezés-mentes éjszakán látható leghalványabb csillagok fényessége. Ez alapján akár szabad szemmel is látható lesz különlegesen jó szemű megfigyelőknek különlegesen jó égboltról. (Aki azonban az ennél is fényesebb, 3,4 magnitúdós Androméda-ködöt sem látja meg jó égen szabad szemmel, ne reménykedjen ennek az üstökösnek a szabadszemes észlelésében! Aki viszont az 5,7 magnitúdós Triangulum-galaxist képes meglátni szabad szemmel – az ilyenek már kevesen vannak -, az ezt az üstököst is szabad szemmel észlelheti.) Sokkal valószínűbb, hogy nagyon kevesen láthatják majd szabad szemmel ezt az üstököst 2023-ban (már ha egyáltalán valaki), ellenben binokulárokkal (kézi látcsővel) lehet észlelni már városokból is! Összességében nagyon valószínűtlen, hogy szabadszemes objektum legyen a többségnek, pláne a laikusoknak. Ennek oka, hogy az üstökös összfényessége várhatóan hiába lesz a szabad szemmel látható leghalványabb csillagnál nagyobb, de ez nagyobb területen fog eloszlani, így a felületi fényessége pici lesz.

Ugyanakkor az üstökösök esetében soha nem lehet biztosra menni. Az üstökösök fényesség-előrejelzése általában véve is a csillagászat legbizonytalanabb területei közé tartozik. Egyszerűen hiányzik hozzá az üstökös szerkezetének és gejzírjei számának, elhelyezkedésének, aktivitásának előzetes ismerete (az üstökösök porkibocsátásának mértékét éppen hogy utólag, a megfigyelésekből szokás meghatározni). Ezért az előrejelzéseket kéretik kellő körültekintéssel kezelni. Egy üstökös bármikor több magnitúdót kifényesedhet vagy elhalványodhat, és legtöbbször ez előrejelezhetetlen… Konkrétan ez az üstökös már keresztülment egy kisebb, váratlan kitörésen, amikor is kifényesedett a múltban (ld. a mellékelt ábrát a fényességváltozásairól.)

Az üstökös az Északi Koronából az Ökörhajcsár-Herkules határvidéken át a Sárkányba (Draco) veszi az útját, a Sarkcsillaghoz viszonylag közel halad el január végén a Kisgöncölben (Ursa Minor), majd a Zsiráf (Camelopardalis), Szekeres (Auriga) és Bika (Taurus) csillagképekben mozog februárban. Az előrejelzések szerint február második felére már 7,7 magnitúdósra halványodik, szabad szemmel ezért nem látható, de binokulárokkal, kistávcsövekkel (akár 5 cm-essel is) igen.

A C/2022 E3 (ZTF) üstökös elhaladása a Mars mellett 2023. feb. 10-11-én (hó, nap, óra:perc KöZEI-ben).
A C/2022 E3 (ZTF) üstökös elhaladása a Mars mellett 2023. feb. 10-11-én (hó, nap, óra:perc KöZEI-ben).

Február 10-11-én a Marstól 1,5 foknyira (három telehold-átmérőnyire) látszik, február 13-15. között pedig áthalad a Hyades szabadszemes nyílthalmazon, amely hálás vizuális és fotótéma lesz.

Az üstökös előre jelzett adatait az alábbi táblázat tartalmazza. Jó megfigyelést!