2022. április 2-án Zalaegerszegre is eljutott a Bakonyi Csillagászati Egyesület Tapintható Univerzum c. kiállítása, amely korábban már megtekinthető volt más magyarországi városokban is. Részben és teljesen látássérült közönség látogatta meg először a Tapintható Univerzum elnevezésű kiállítást. Nagyjából 30 fő részvételével Nagykanizsáról, Keszthelyről és Zalaegerszegről érkeztek a vakok és gyengénlátók csoportjai. Felvezetővel nyitották meg az eseményt. A Bakonyi Csillagászati Egyesület vezetője beszélt arról, honnan jött az ötlet, hogyan történt a kivitelezés, illetve hogyan segítették gyakorlati és elméleti ötletekkel a helyi látássérültek a kiállítási tárgyak formálását.

VCSE - A kiállított tárgyak egy részlete. Balra a Nap és mellette a bolygók méretarányosan. - Fotó: Vizsi Csaba
VCSE – A kiállított tárgyak egy részlete. Balra a Nap és mellette a bolygók méretarányosan. – Fotó: Vizsi Csaba

Négy fő érkezett a bakonyi egyesülettől és három turnusban vezették a kis csoportokat végig. Én azt tapasztaltam, hogy nagyon lekötötte a vendégeket a tárlat. Sokszor kérdezték a tárlatvezetőt és nagy érdeklődést mutattak.

Ezután 10 órától a megnyílt mindenki számára a bemutató. A Vega Csillagászati Egyesület kb. 25 fős csoportja is meglátogatta a kiállítást. Folyamatosan érkeztek érdeklődők több korosztályból, teljesen laikusok is, kb. 150-en. Sokan végighallgatták a kiállítási tárgyakhoz tartozó információkat, amiket QR kóddal lehetett okostelefon segítségével leolvasni. A média részéről a Zalai Hírlap, a ZalaMédia és a Zalaegerszegi Városi TV készített tudósításokat:

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/igazi-elmenyt-jelentett-a-latasfogyatekosoknak-es-a-vakoknak-a-zalaegerszegi-tapinthato-univerzum-kiallitas

https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/04/tapinthato-univerzum-csillagaszati-roadshow-zalaegerszegen

https://www.zalamedia.hu/vezeto-hirek/kultura/tapinthato-univerzum-kiallitas

A VCSE öt fővel támogatói segítséget nyújtott a kiállításhoz név szerint (helyszín, lebonyolítás, technikai segítség és információnyújtás): Ágoston Zsolt, Bánfalvi Péter, Császár Kornél, Vizsi Emília, Vizsi Csaba. A meghívás ötlete Dr. Csizmadia Szilárd egyesületi elnöktől származott. Köszönjük a BCSE-nek, hogy elhozták Zalaegerszegre is a kiállítást.

Az eseményről a Német Lég- és Űrkutatási Központ (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) egyik intézetének heti hírlevele is beszámolt:

Személy szerint sok új és érdekes információt hallottam. Jó volt látni a Naprendszer-beli objektumokat 3D nyomtatásban.