2022. április 1-3. (péntek-vasárnap)

Helyszín: Dobronhegy-Balázsfa

Szervezők:

Gothard Csillagászati Egyesület (GAE), Vega Csillagászati Egyesület (VCSE)

Szeretettel hívjuk meg a vasi, zalai és máshová valósi amatőrcsillagászokat, amatőr/csillagászati egyesületeket és alapítványokat a rendezvényre! Előadási szándékotokat kérjük, a vcse@vcse.hu címen jelezzétek. Jelentkezni a lenti online formanyomtatványon lehet.

VCSE – Dobronhegyből Dobsonhegy lett – távcsövezésre különösen alkalmas hely! (Fotó: Román Dávid)

A mostani találkozó elsődleges célja, hogy teljesítsük a Messier-maratont! Ez azt jelenti, hogy lehetőség szerint mind a 110 Messier-objektumot egyetlen éjszakán észlelhessük. Március végi időpontban van erre a legnagyobb esély, a kiválasztott időpontban elméletben lehetséges mindegyik Messier-célpont megpillantása egyetlen éjszakán. Az április 1-i újhold erre kiváló alkalmat kínál.

A saját távcsöveken és asztrofotós felszerelésen túl több közösségi távcső is jelen lesz, pl. a 46 cm nyílású, 190 cm fókuszú VCSE-Dobson, de több más nagy és kicsi távcső is jelen lesz; így akinek nincs saját műszere, az is észlelhet. Természetesen egymás távcsövébe is bele lehet nézni.

A Messier-maraton teljesítését az észlelőlapokra rávezetett információkkal ellenőrizzük, és a sikerrel járók elismerő oklevelet kapnak az alábbi kategóriákban:

Vizuális:

– egyéni észlelők, GoTo-s távcsőmechanika és pozíciók nélkül, csak csillagtérkép alapján keresve az objektumokat,

– egyéni észlelők, GoTo-s távcsőmechanika segítségével észlelve az objektumokat,

– csapatok, GoTo-s távcsőmechanika és pozíciók nélkül, csak csillagtérkép alapján keresve az objektumokat,

– csapatok, GoTo-s távcsőmechanika segítségével észlelve az objektumokat,

valamint

fotografikus észlelők, akik egy éjszaka alatt a helyszínen megörökítik az összes Messier-objektumot (egy objektumról egy fotó elég, de azon világosan, felismerhetően látszania kell a célpontnak).

A fennmaradó szabadidőben pihenés, bográcsozás, a Bakonyi Csillagászati Egyesület „Tapintható Univerzum” c. egerszegi kiállításának és a zalaegerszegi VCSE Távvezérelt Csillagvizsgáló meglátogatása, valamint egyesületi tapasztalatokról folytatott eszmecsere lesz a program. Szombat délután bográcsgulyásra várjuk a résztvevőket, a többi étkezéséről mindenki maga gondoskodik (konyha, hűtő van, lásd lentebb a részleteket).

A rendezvényen bárki részt vehet, de a részvétel a hely befogadóképessége miatt regisztrációhoz van kötve! Regisztrálni itt lehet:

https://forms.gle/DTQk59soMVgNoVSz7

Program:

Péntek:

14 órától: megérkezés, helyfoglalás, távcsövek összeépítése, felállítása, kollimációja.

19 órától: vacsora (önköltséges, mindenki magának hozza).

21 órától: észlelés saját és egyesületi távcsövekkel.

Szombat:

Ébresztő nincs. Reggeli önköltséges, mindenki magának hozza.

12:30: indulás Zalaegerszegre autókkal

12:30-13:30: a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának meglátogatása

13:30-14:30: a „Tapintható Univerzum” c. előadás meglátogatása (Zalaegerszeg, Városi Művelődési Központ)

14:30: indulás vissza Dobronhegyre

15-16: közös ebéd bográcsból (nem vegetariánus)

16:30-19:45: előadásblokk (30 perc előadás, 15 perc diszkusszió):

16:30-17:15: Dr. Csizmadia Szilárd: A (csillagászati) ismeretterjesztés helyzete Magyarországon 2022-ben

17:15-18:00: Mitre Zoltán: A GAE tevékenysége az utóbbi időben

18:00-18:15: szünet

25 perc előadáshossz, 5 perc diszkusszió:

18:15-18:45: …

18:45-19:15: …

19:15-19:45: …

Utána észlelés saját és egyesületi távcsövekkel.

Vasárnap:

Ébresztő nincs, távozás 12:30-ig

További részletek:

OTTALVÁS

A helyszínen a főépületben 14 fő alhat ágyban – hálózsákot hozni célszerű, de párna és pokróc elérhető. További 6 fő aludhat meg matracon a főépületben, nekik hálózsákot hozni kell. A melléképületben – amely színvonalát tekintve megegyezik a főépülettel – további 10 fő aludhat, de nekik saját matracot és hálózsákot hozniuk kell. Néhányan sátrazhatnak is. Összesen tehát – a sátrazókat nem számítva – 30 fő tud ott aludni. Természetesen lehet aludni saját kocsiban, illetve részt lehet venni úgy is, hogy nem alszol ott, hanem hazamész a közeli lakhelyedre, vagy más környékbeli szállás után nézel. Kérjük a jelentkezési lapon az ottalvás módját, igényét add meg!

RÉSZVÉTELI DÍJ

A részvétel a jelentkezőknek ingyenes, de aki kér a bográcsgulyásból, azt 1000.- Ft/adag hozzájárulás megtételére kérjük, amit a helyszínen lehet készpénzben odaadni.

A Messier-objektumok poszterszerűen

Az észlelőhétvége alatt a VCSE 46 cm-es Dobson-távcsövével (méretei: 458/1900) szintén lehet észlelni, amennyiben derült lesz. A távcső a VEGA’20 nyári tábor óta rendelkezik EQ-platformmal, mely mintegy 70 percig a látómezőben tartja az objektumot, ezzel is segítve a vizuális észlelést.
A helyszín

Az észlelőhely GPS-koordinátái: északi szélesség 46,815202 fok, keleti hosszúság 16,755968 fok. (A megadott koordináták 0,1 cm pontosságúak, az észlelőhely kiterjedése ennél azért valamivel nagyobb!)

Megközelítése Zalaegerszegről: Teskánd felé kell menni, majd a falun át kell menni, a következő falu Dobronhegy (emelkedő végig). Az emelkedő közepén balra tekintve látszik a hegytetőn a turistaház, mellette a jellegzetes kettőskereszt található. Tovább kell haladni a falun át, és balra lesz a Milejszeg feliratú elágazó, a buszmegállónál. Itt balra kell fordulni. Majd pár száz méter után ismét balra, ez már a hegyi út, de aszfaltos. Kb. 1 km-t kell haladni rajta, egy elágazásig, ahol balra kell tartani, és ott is van a cél, egy térköves feljáró baloldalt. (Fent max. 4 autó tud parkolni, de lent az út mellett további parkolók rendelkezésre állnak). Mindig csak felfelé kell menni, nem lehet eltéveszteni. Aki mégse talál oda, hívja Jandó Attilát 06-30/990-83-78-as telefonszámon.

Az odatalálást megkönnyítendő, mellékelünk térképeket, fotókat:

1

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

2

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

3

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

Észlelni a turistaház jó panorámát biztosító udvaráról fogunk; Zalaegerszeg az északkeleti eget kb. 30 fok magasságig közepes fényszennyezéssel tölti meg, de a többi irányba jó az ég.

A szállás két turistaszálló-jellegű ház lesz, ahol WC, áram, zuhanyzó van. A zuhanyzót egy 80 literes bojler táplálja, így a meleg vízzel érdemes takarékoskodnunk. A csapból folyó víz iható ivóvíz. Gáztűzhely, mikrohullámú sütő van. Hálózsákot mindenkinek hoznia kell, aki aludni akar – ágynemű nincs. Étkezéséről mindenki maga gondoskodik (vagyis célszerű magaddal reggelit, ebédet, vacsorát stb. hoznod). Az étkezésnek csak kitűzött időpontja van, de a résztvevők magukról gondoskodnak.

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Jelentkezés

Jelentkezni kizárólag a vcse@vcse.hu címre küldött emailben lehet (a Facebook VCSE Fórum-beli lájk nem számít jelentkezésnek).

Kérjük, hogy jelentkezéskor írjátok meg, milyen távcsövet hoztok, és tudtok-e Zalaegerszeg-Balázsfa között oda/vissza másokat szállítani kocsival, vagy szeretnétek-e autós segítséget igénybe venni Zalaegerszeg-Balázsfa között az utazásban.

Továbbá, ha valaki vállalja a 46 cm-es Dobson távcső szállítását Egervár és Dobronhegy-Balázsfa között, az kérjük, hogy írjon a vcse@vcse.hu email-címre. Az észlelők a kiadott észlelőlapra feljegyezhetik észleléseiket, amelyeket utána a VEGA-ban megjelentetünk.

Az észlelőhétvégén mindenki saját felelősségére vesz részt. Amennyiben betegnek érzed magad, kérjük, NE gyere el! Fokozottan ügyeljünk magunk és mások egészségére. Amennyiben a járványügyi előírások változnak és azok hátrányosan érintik a programot, akkor itt a honlapon tájékoztatunk benneteket.

Ha egészséges vagy és szereted a csillagászatot, akkor ott helyed.

Mindenkit szeretettel várunk!