John Barra, az USA Illinois államában működő Peoriai Csillagászati Egyesület tagja tanácsokat írt össze a Messier-maratont teljesíteni kívánó amatőrcsillagászoknak. Ezeket a tanácsokat ismertetjük az alábbiakban kivonatosan és némileg módosított formában:

 

1. LEGYÉL FELKÉSZÜLT. A Messier-maraton teljesítése során nincs idő keresgélni az okulárokat, az otthon hagyott csillagtérképet, és nincs alkalmad megtanulni a csillagképeket. Minden óra, perc ki van számolva, hogy láthasd az összes lehetséges Messier-objektumot ezen az éjszakán. Feltétlenül ellenőrizd otthonról való elindulás előtt kétszer is a felszerelésedet. Állíts össze saját listát, mit kell elhozni, pl.:

  • maga a távcső, állvány, keresőtávcső, szűrők, okulárok, összes alkatrész
  • csillagtérkép, Messier-objektumok keresőtérképei
  • vörös fényű zseblámpa
  • jegyzetfüzet, írószerszámok
  • az objektumok sorrendjét tartalmazó lista
  • hajszárító, termosz kávéval, teával
  • meleg ruha, sapka, sál, kesztyű stb.
  • összes csavar, állványdarab, kábel, kézivezérlő, hosszabbító, stb.
  • elemek, ha szükségesek zseblámpába, vörös pont-keresőbe stb.

2. IDŐBEN LEGYÉL KINN AZ ÉG ALATT. Már a szürkületi égen megtalálhatod a Fiastyúkot (M45). Az M74 és M77 nehéz és a nyugati horizont közelében látszódó objektumok. Már a kései szürkületben el kell kezdened keresni őket, ne várj a teljes sötétség kényelmes beálltára!

3. LEGYEN ÉSZLELÉSI TERVED! Az objektumokat érdemes a kiadott sorrendben felkeresni, így mulasztod el a legkevesebb objektumot.

4. ÉSZLELJ ANNYI MESSIER-OBJEKTUMOT AZ ÉJSZAKA KEZDETÉN, AMENNYIT CSAK TUDSZ. Ha az első tízet a listáról sikerült leészlelned, akkor már tarthatsz egy kis szünetet. De rengeteg energiára lesz szükséged az éjszaka folyamán, és hajnalhasadtáig ki kell tartanod. A listán szereplő első 48 objektumot este 10:30-11 óra között be kell fejezned. Addigra feljön a Virgo-halmaz, a maga sok tucat galaxisával, amelyben az egyes galaxisok azonosításához időre lesz szükséged. (Még GoTo-val is, mert néha egy-egy látómezőben több galaxis is látszódhat. Persze, az igazi maratonozó GoTo nélkül keresi meg az objektumokat…)

5. MIELŐTT NEKIEESEL A VIRGO-HALMAZNAK, TARTS SZÜNETET. Nem lehet semmilyen munkát vagy hobbit jól végezni fáradtan. Pihenj meleg helyen, igyál kávét, egyél kekszet. (Az étel segít pótolni az ég alatt elvesztett hőt, energiát ad, felébredsz tőle.) 15-30 perc szünetet kell tartani a tapasztalatok szerint az első 48 objektum után és a Virgo-halmaz előtt még gyakorlott észlelőknek is.

6. KÉSZÍTSD FEL MAGAD A VIRGO-HALMAZRA. A Virgo-galaxishalmaz tele van fényes és halvány, kicsi és nagy galaxisokkal. De legalább közel vannak egymáshoz. Lelkileg is rá kell készülni, hogy a Szűz és a Bereniké Haja csillagképekben látszódó 14 Messier-galaxist megtaláld. Érdemes a csillagtérképeket már napokkal-hetekkel előtte nézegetni, és nem tilos egy-egy galaxist a megelőző hetekben egyesével, gyakorlásképpen felkeresni. Mindezek az előkészületek segítenek majd a Messier-maraton éjszakáján. E galaxisok keresését érdemes az Epszilon Virginis csillagtól kiindulva felkeresni.

7. EZUTÁN MINDENT KERESS MEG KELET FELÉ, LEFELÉ HALADVA A HORIZONTON. Ha jól haladsz, hajnali 1:30 felé már 90 objektum körül jársz.

8. TARTS SZÜNETET KB. 1:30 UTÁN. Hajnali 1:30 után lehet szünetet tartani, mert számos objektum még nem kelt fel a keleti égen. Akár másfél óra szünet is tartható ekkor, ha a Virgo-halmazzal és a tőle keletre látható Messier-objektumokkal végeztél.

9. ÉLVEZD A LÁTVÁNYT. A hajnali szünet után lehet élvezni a Lagúna-köd és az Omega-ködök látványát – használj nyugodtan UHC, OIII szűrőket is!

10. A MESSIER-MARATON NEM MÁSSAL, CSAK ÖNMAGADDAL VERSENY! Élvezd a dolgot, ne görcsölj! Nem baj, ha egy-egy objektum kimarad, nem találod, nem látod. A dolog az Univerzum látványáról szól. Ha szükséges, nyugodtan dolgozzatok együtt csapatban, és keressétek együtt vagy felváltva a Messier-katalógus objektumait.