953
VCSE – Perseida-tűzgömb (balra fenn) a képen. Sigma 10 mm halszemobjektív, f/2.8. Helyszín: Nagyrada. Kamera: Canon EOS 1200D fotóállványon. Expozíció: 45 sec, ISO 1600 – Kép: Pető Zsolt

2020. augusztus 12. 23:03 UT-kor tűnt fel ez a gyönyörű fényes tűzgömb! Ezen az éjszakán két kamerával fotóztam. Előre eltervezett stratégiát valósítottam meg: úgy akartam lefedni a radiáns környékét, hogy érdemi átfedése legyen a két kamera által befogott területnek. Ennek köszönhetően szerencsém is volt: mindkét kamera elkapta ezt a kiemelkedően fényes Perseidát! Nyoma könnyűszerrel látszott fél perc után is. A bemutatott kép az első kamera által rögzített kép kivágata.

953_pici
A meteor nyoma kinagyítva

Csizmadia Szilárd magyarázata: A meteor útja rövid, mert a radiánshoz viszonylag nagyon közel tűnt fel. Az eredeti képen is látszik, de a fenti, tovább nagyított képen még jobban kitűnik, hogy a meteor a színét váltogatta: zöldből sárgáson át fehéresbe, valamint a végén háromszor megvastagszik a nyoma, ami háromszori kifényesedésre utal. Az ilyen nagy fényességű tűzgömböknél gyakori, hogy villannak, villódznak a pályájuk egyes szakaszain. Mind a színváltozásnak, mind a villanásoknak az oka a meteorjelenséget létrehozó meteoroid összetett szerkezete lehet. A kisebb méretű, porszemcse-milliméter vagy kisebb méretű meteoroidok homogének, ezért a fénymenet csak egy felfényesedési szakaszból, és az azt követő elhalványodásból áll. A nagyobb, akár centiméteres, deciméteres, sőt méteres darabok belül már összetettek lehettek. Akár réteges szerkezetűek, ahol vízjég-réteg is lehet két szilárd, kőzetes réteg között, akár kőzetdarabok és vas-nikkel zárványok váltakozhatnak egymás mellett. Ilyenkor, ha valamelyik réteg leolvad, és alatta kisebb hőmérsékleten elpárolgó réteg van, az akár gyorsabban leválik és a meteor kifényesedik.

A meteorok színének okairól itt lehet olvasni.