Kép készítőjének neve: Vámosi Flórián
Távcső: 150/750 Newton + Explore Scientific HR korrektor
Időpont: 2021. október 31.
Helyszín: Hetes (Somogy megye)
Kamera: ZWO ASI 533MC Pro
Mechanika: SkyWatcher EQ-6R Pro
Expozíciós idő: 15,3 óra RGB
Szűrő: Astronomik L2

“Az M33-mal többször próbálkoztam még a kezdetek során. Ez is tipikusan olyan objektum, ami egyszerűnek tűnik elsőre, de nehéz róla jó képet készíteni. A legutóbbi próbálkozásomnál már egy kicsit modernebb technika állt rendelkezésemre, egy színes, hűtött CMOS formájában.”

“A Triangulum-galaxist röviden már érintettük e cikkben többször is, most bővebben szólunk róla. 3 millió fényévre van tőlünk, és szabad szemmel is látszik sokszor, jó ég alatt (bár a legtöbb megfigyelő, köztük gyakorlottak is elég nehezen veszik észre, fényszennyezett helyen pedig lehetetlen szabad szemmel látni), ezért ez a legtávolabbi szabad szemes objektum (esetleg egy-egy percekig látható gamma-kitörést [7] leszámítva). Hodierna katalogizálta először távcsöves megfigyelései során 1654-ben. Némelyik HII-területe külön NGC-számot kapott (pl. NGC 588, 592, 595, 604). Ezek közül a VCSE 25 cm-es távcsövével a 2013. évi őrimagyarósdi táborból Csizmadia Tamás megfigyelte az NGC 604-et vizuálisan!

A Triangulum-galaxisban jelenleg is erős csillagkeletkezés zajlik, évente kb. négyszer annyi csillag keletkezik benne, mint az Androméda-ködben.

Az M33 spirálgalaxis kb. 50 ezer fényév átmérőjű, vagyis feleakkora lehet, mint a mi Galaxisunk, és mindössze 40 milliárd csillagot tartalmaz, ami nem sokkal több, mint amennyi az LMC-ben van. 46°-os szög alatt látjuk, ezért a kis felületi fényességű, az égi háttérből alig kiemelkedő galaxis spirálszerkezetét könnyű vizuálisan is sejteni, illetve könnyű lefotózni. Bár néha szabad szemmel észrevehető, mégis, annyira kevéssé válik el az égi háttértől, hogy nagyobb távcsövet érdemes használni megfigyeléséhez.”

Az idézet forrása:

Közeli galaxisok, szerző: Csizmadia Szilárd, megjelent: VEGA 102. szám, 3-5. oldal (2014. december 31.) A teljes cikk itt olvasható el.

A VEGA lapszámai