VCSE – Az Egyesület 2019. tavaszi észlelőhétvégéje Dobronhegyen (Zala megye) – Fotó: Ágoston Zsolt
A Vega Csillagászati Egyesület 2021. évi őszi észlelőhétvégéjét Dobronhegy-Balázsfán tartjuk október 8/9. és 9/10. éjszakáján (péntek/szombat, illetve szombat/vasárnap). 16 főig lehet ott aludni, de ha valaki szállását máshol megoldja vagy hazamegy autójával, akkor ennél többen is részt vehetünk rajta. A szálláshely igénybevétele jelentkezési sorrendben történik, VCSE-tagok előnyben vannak a többiekkel szemben. 

Program
okt. 8. (péntek): Találkozás 17:30 körül a helyszínen. Észlelés napnyugta után derült időjárás esetén 7-46 cm-es műszerekkel vizuálisan és fotografikusan.
okt. 19. (szombat): Nappali program: a résztvevők döntik el, legyen-e közös autós kirándulás valahova. Ebéd: önköltséges, közös pizzázás Zalaegerszegen. Napnyugta után közös észlelés.
okt. 10. (vasárnap): Ébredés után pakolás, takarítás, hazaindulás – legkésőbb 11:00-ig.
Tagtársaink közül azoknak, aki VCSE-tagdíját 2021-re rendezte, annak és közvetlen hozzátartozójának – beleértve az élettársat, barátot/barátnőt is – a részvétel, az egyesületi távcsövek észlelőhétvégi használata, valamint a szállás ingyenes. VCSE-tagok ismerősei – ottalvás nélkül – szintén ingyenesen vehetnek részt az észlelőhétvégén. Másoknak a részvételi díj 1000.- Ft/fő/éjszaka; olyan VCSE-tagnak, aki idénre tagdíját nem rendezte, a részvétel feltétele a tagdíjának legkésőbb a helyszínen, a megérkezést követő azonnali, készpénzes befizetése.
Az észlelőhétvége alatt – amennyiben derült lesz és sikerül mobilinternetet varázsolnunk az észlelőhétvége helyszínére – a VCSE Távvezérelt Csillagvizsgálójának 25 cm-es távcsövét lehet használni. Az élőképet egy projektorral vetítjük ki, és mindenki részt vehet egy észlelői tanfolyamon, ami után már használhatja – először felügyelettel, azután anélkül – a csillagdát. Aki nem a saját műszerével észlel, vagy nem pillant bele mások műszerébe, az kényelmes székben, meleg szobában, forraltborozás közben távészlelhet…

A Messier-objektumok poszterszerűen

Az észlelőhétvége alatt a VCSE 46 cm-es Dobson-távcsövével (méretei: 458/1900) szintén lehet észlelni, amennyiben derült lesz. A távcső a VEGA’20 nyári tábor óta rendelkezik EQ-platformmal, mely mintegy 70 percig a látómezőben tartja az objektumot, ezzel is segítve a vizuális észlelést.
A helyszín 

Az észlelőhely GPS-koordinátái: északi szélesség 46,815202 fok, keleti hosszúság 16,755968 fok. (A megadott koordináták 0,1 cm pontosságúak, az észlelőhely kiterjedése ennél azért valamivel nagyobb!)

Megközelítése Zalaegerszegről: Teskánd felé kell menni, majd a falun át kell menni, a következő falu Dobronhegy (emelkedő végig). Az emelkedő közepén balra tekintve látszik a hegytetőn a turistaház, mellette a jellegzetes kettőskereszt található. Tovább kell haladni a falun át, és balra lesz a Milejszeg feliratú elágazó, a buszmegállónál. Itt balra kell fordulni. Majd pár száz méter után ismét balra, ez már a hegyi út, de aszfaltos. Kb. 1 km-t kell haladni rajta, egy elágazásig, ahol balra kell tartani, és ott is van a cél, egy térköves feljáró baloldalt. (Fent max. 4 autó tud parkolni, de lent az út mellett további parkolók rendelkezésre állnak). Mindig csak felfelé kell menni, nem lehet eltéveszteni. Aki mégse talált oda, hívja Jandó Attilát 06-30/990-83-78-as telefonszámon.

Az odatalálást megkönnyítendő mellékelünk térképeket, fotókat:

1

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

2

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

3

VCSE – Balázsfai észlelőhétvége

Észlelni a turistaház jó panorámát biztosító udvaráról fogunk; Zalaegerszeg az északnyugati eget kb. 30 fok magasságig közepes fényszennyezéssel tölti meg, de a többi irányba jó az ég.

A szállás egy turistaszálló-jellegű ház lesz, ahol WC, áram, zuhanyzó van. A zuhanyzót egy 80 literes bojler táplálja, így a meleg vízzel érdemes takarékoskodnunk. A csapból folyó víz iható ivóvíz! Gáztűzhely, mikrohullámú sütő van. Hálózsákot mindenkinek hoznia kell, aki aludni akar – ágynemű nincs. Étkezéséről mindenki maga gondoskodik (vagyis célszerű magaddal reggelit, ebédet, vacsorát stb. hoznod). Az étkezésnek csak kitűzött időpontja van, de a résztvevők magukról gondoskodnak…

Hosszabbítókat visz a VCSE (2×25 méter és egy hatos elosztó a végére), de jó, ha más is tud hozni.

Jelentkezés

Jelentkezni kizárólag a vcse@vcse.hu címre küldött emailben, vagy a Facebook VCSE Fórumban kiírt meghívóhoz adott “Ott leszek” válasszal lehet (a Facebook VCSE Fórum-beli lájk nem számít jelentkezésnek).

Kérjük, hogy jelentkezéskor írjátok meg, milyen távcsövet hoztok, és tudtok-e Zalaegerszeg-Balázsfa között oda/vissza másokat szállítani kocsival, vagy szeretnétek-e autós segítséget igénybe venni Zalaegerszeg-Balázsfa között az utazásban.

Továbbá, ha valaki vállalja a 46 cm-es Dobson távcső szállítását Egervár és Dobronhegy-Balázsfa között, az kérjük, hogy írjon a vcse@vcse.hu email-címre. Az észlelők a kiadott észlelőlapra feljegyezhetik észleléseiket, amelyeket utána a VEGA-ban megjelentetünk.

Az észlelőhétvégén mindenki a saját felelősségére vesz részt. Amennyiben betegnek érzed magad, kérjük NE gyere el! Fokozottan ügyeljünk magunk és mások egészségére. Amennyiben a járványügyi előírások változnak és azok hátrányosan érintik a programot, akkor itt a honlapon tájékoztatunk benneteket.

Ha egészséges vagy és szereted a csillagászatot, akkor ott helyed.

Mindenkit szeretettel várunk!

Korábbi észlelőhétvégék videói, time-lapse-ei: