Rövid áttekintést adok a Zalaegerszegen és környékén, 2022. tavasz végén és nyár elején tartott csillagászati rendezvényekről:

A felvétel egy korábbi távcsöves bemutatón készült Zalaegerszeg főterén.
A felvétel egy korábbi távcsöves bemutatón készült Zalaegerszeg főterén.

Botfa, Hűvös Kastély

Előadó: Bánfalvi Péter

Május utolsó hetében egy 2. osztályos csoport bentlakásos, elsősorban természetvédelmi táborába hívtak meg csillagászati előadás és távcsöves bemutató tartására. A mindszentys másodikosok nagy érdeklődés tanúsítottak a diaképes előadás során és sok értelmes kérdést tettek fel a távcső mellett is. Lencsevégre kaptunk halmazokat, kettőscsillagokat. Sajnos a bolygók és a Hold nem volt bemutatásra alkalmas pozícióban. (28 fő és 2 pedagógus)

Alsóerdő (TV torony)

Előadó: Bánfalvi Péter

A zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola egyik negyedikes osztálya esti túrán vett részt, amelynek csúcspontjának szánta a szervező osztályfőnök a távcsöves holdbemutatót.

A lelkes csapat a megbeszélt időpontra megérkezett. A felvillanyozott hangulatot kicsit le kellett csillapítanom, azután minden flottul ment. A gyerekek megfelelő türelemmel kivárták a többkörös sorban állást. Az osztály iskolai specialitása, hogy ének tagozatosok, így egy kórusénekléssel köszönték meg a bemutatót. Az egy óránál hosszabb ismeretterjesztést követően ismét felpörgették a motorokat, és amilyen zajosan érkeztek, úgy távoztak az erdőben kiépített erdészeti úton.

(A családtagokat is beleértve több, mint 50 fő ismerkedett a Hold felszínével, és a holdkutatás legújabb eredményeivel.)

Landorhegyi Általános Iskola

Előadó: Bánfalvi Péter

Kilenc (!) előadásra került sor a tanév utolsó hetében. Az előadások tantermi viszonyok között, illetve az intézmény udvarán zajlottak. A távcsöves napbemutatón 7 osztály vett részt, kb. 80 fővel, a vetítettképes előadásokon az átlaglétszám 20 fő volt. Téma a Naprendszer legfontosabb objektumai. (A programsorozaton mintegy 100 tanuló és 6 pedagógus részesült csillagászati ismeretekben)

A TIT előadótermében két 30 fős csoportot fogadtam, akiknek a többsége általános iskolás. A csoportok napközis jelleggel kosárlabda táborban vettek részt és ennek kiegészítő programja volt a csillagászati előadás. A gyerekek érdeklődőek és feltűnően tájékozottak voltak. (28 és 29 gyermek és egy-egy pedagógus)

Boncodfölde

Előadó: Bánfalvi Péter

A Csicseriborsó fantázianevű tábor e heti mottója éppen a csillagok. Természetvédelem, kézműves foglalkozások, gyógynövényekkel való ismerkedés mellett csillagászati foglalkozást is terveztek a szervezők. A napközis jellegű 50 fős táborban az esti égbolt bemutatása szóba sem jöhetett, de a Nap bemutatására felszerelkeztem. A diaképes előadás után terveztem a napszűrővel felszerelt távcső felállítását. Az előadásnak nagyon kedvező volt a fogadtatása, de a felhők sajnos nem voltak a barátaim, azaz a távcsöves bemutató elmaradt.

Magyar Olajipari Múzeum (Múzeumok éjszakája)

Előadó: Bánfalvi Péter, távcsöves bemutatók ő, továbbá Jandó Attila, Koltai Tibor, Mezei Balázs, Szalontai Tibor

Részt vett még: Vizsi Csaba és Vizsi Emilia

A tavalyi távcsöves bemutató sikeréből kiindulva kérték fel egyesületünket előadás és távcsöves bemutató tartására. A programot Szalontai Tibor készítette elő.

21 órakor az előadóteremben diaképes előadással kezdtem, ahol a 70 főre duzzadt közönség jól viselte a 100 percesre sikeredett előadásomat. A 67 diával színesített előadást tapssal jutalmazta a közönség. A Naprendszeren átvezető űrutazás a csillagközi térben ért véget, bár vetettünk pillantást galaxisokra is. Ez jó átvezetésnek bizonyult a szabadtéri programra, ahol Szalontai Tibor kettő, Jandó Attila egy darab tükrös távcsővel és mezei Balázs egy refraktorral várta az érdeklődő közönséget. Az éjfélig tartó program több tagtársunkat és érdeklődő látogatót mozgósított. Eredményes együttműködésnek bizonyult, és még bevételt is jelentett közösségünknek.