A 16. Hettyei János-díjat a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) 2021. április 10-i, zoom-on (online) tartott közgyűlésén megjelent 42 tag Ágoston Zsoltnak ítélte oda. Gratulálunk!

Ágoston Zsolt
Ágoston Zsolt. Fotó: Kelemen Tamás (2019-es őrimagyarósdi táborban)

Ágoston Zsolt kiváló asztrofotós, a csillagos égbolt rejtelmeinek egyik nagyszerű megörökítője, csakúgy, mint tavalyi díjazottunk, Schmall Rafael. Zsolt Zalaegerszegen született, a helybeli Ady Endre Iskolában végezte általános, majd gimnáziumi tanulmányait. A Pécsi Tudományegyetemen lett építőmérnök (BSc), majd a győri Széchenyi Egyetem Műszaki Tudományi Karának infrastruktúra-építőmérnöki karán diplomázott (MSc). Jelenleg a Pannonway Építő Kft-nél dolgozik.

Szabadidejében a csillagok szerelmese és a VCSE rendkívül aktív tagja. Ő maga mesélt a 2019-es táborunkról szóló kisfilmben, hogyan került a VCSE-vel kapcsolatba. (A film itt érhető el, a Zsolttal készült interjú 2:54-től kezdődik.) Eszerint egy 2015. évi részleges napfogyatkozás, majd újsághír nyomán került kapcsolatba a VCSE-vel, és eljött nyári táborunkba, illetve belépett a VCSE-be. 2018 óta ő a VCSE felügyelőbizottságának elnöke. Nemcsak egyesületi tisztséget vállalt: részt vesz bemutatóként helybéli járdacsillagászati távcsöves bemutatókon, szakszerűen válaszol az érdeklődők kérdéseire. Előadásokat tart a nyári táborokban és az online Virtuális Csillagászati Klubon. (A facebookon vagy a youtube-on pár előadása utólag is megtekinthető. Pl. pulzárokról, magnetárokról és neutroncsillagokról itt, a csillagászati fényképezés történetéről, alapjairól és eszközeiről itt vagy a youtube-on itt, a Florence földsúroló kisbolygó megfigyeléséről pedig itt.)
A VCSE tábori szervezőbizottságának évek óta tagja. A havi észlelési ajánló főszerkesztője és rendszeres szerzője a VCSE honlapnak. Sokak cikke, fényképe Zsolt szerkesztésében kerül fel a honlapra, gyakran ír szöveget is hozzá. Ezen felül számos saját szép asztrofotója is megjelent már a honlapon és másutt is – érdemes böngészni értük honlapunkat.
Rendezvényeinken: észlelőhétvégeken, nyári táborban, klubfoglalkozáson, de azon kívül is, privát megkeresésben is segít, ha asztrofotós szaktanácsadásról, segítségről van szó. Soha senki nem távozott tőle azonnali, hathatós, baráti és szakszerű segítség nélkül. Igen sok zalai – és másutt lakó – asztrofotós skálázta, színezte, dolgozta fel képeit Zsolt útmutatása alapján.
Sh2-101 Tulipán-köd és Cygnus X-1 fekete lyuk - Ágoston Zsolt - VCSE
VCSE – Sh2-101 Tulipán-köd és Cygnus X-1 fekete lyuk lökéshulláma szintetikus Hubble-palettával – Fotó: Ágoston Zsolt
Zsolt egyik legérdekesebb csillagászati megfigyelése hivatásos csillagászok szerint is a Cyg X-1 fekete lyuk lökéshullámfrontjának megfigyelése. Ezt a profi csillagászok is csak 2007-ben fedezték fel. Azóta – Magyarországról is – több amatőrcsillagász megfigyelte. Különleges – hidrogén-alfában és a kétszeresen ionizált oxigén tiltott vonalán (OIII) átengedő – szűrők kellenek, illetve előnyösek megfigyeléséhez, Zsolt is ebben vette fel a lökéshullámfront képét. Ez – valószínűleg – a fekete lyuk nyalábja által összeterelgetett anyag és a csillagközi anyag találkozásából létrejött ionizált anyag sugárzása. Részleteket erről itt lehet olvasni, ahol a fenti képen is látható, a fekete lyuk keltette kékes lökéshullámfront is be van rajzolva.
Szerencsésnek tarthatjuk magunkat, hogy ismerhetjük őt, barátai lehetünk. Reméljük, további szép sikereket ér el majd a jövőben és sok derült égboltot kívánunk neki! Ha előbb nem, a 2021-es nyári táborban találkozhatunk vele remélhetőleg, ahol az érmet is átadjuk neki annak fizikai valójában, kisebb ünnepség keretében.