VCSE - A Hold és hamuszürke fénye, jobbra tőlük a Jupiter és a Szaturnusz Hollandiából - Fotó: Paragi Zsolt
VCSE – A Hold és hamuszürke fénye, jobbra tőlük a Jupiter és a Szaturnusz Hollandiából – Fotó: Paragi Zsolt
Paragi Zsolt észlelése:
Szerdán és csütörtökön (december 16-án és 17-én) sikerrel jártunk a feleségemmel, de sajnos több esély nem nagyon lesz, holnaptól huzamosan felhős lesz nálunk Hollandiában. A fenti kép Canon 600D fényképezőgéppel készült (alapobjektív: 55 mm, f/5.6, Hoya Starscape szűrő, ISO400, 4 mp expozíció).
További észlelések lejjebb olvashatók:

A Nagy Együttálás
VCSE – A Nagy Együttállás – Ágoston Zsolt (Zalaegerszeg-Jánkahegyről 2020.12.14-én 16:55-kor. Huawei P30, ISO1600, 5s, f/1,8

Az időjárás nem kedvez az észleléseknek, de 2020. december 14-én hármunknak (Ágoston Zsolt, Császár Kornél, Jandó Attila) sikerült elcsípni egy kicsit a Jupiter és a Szaturnusz közeledéséből. A Nagy Együttállásról korábban írtunk már ebben a cikkben: http://vcse.hu/hogyan-lathatjuk-a-2020-december-21-i-jupiter-szaturnusz-egyuttallast/ és itt is: http://vcse.hu/hogyan-kozeledik-egymashoz-a-jupiter-es-a-szaturnusz-az-egen-hogyan-tavolodnak-el-egymastol-kesobb/.

Kihasználva a derült eget felkerestük a két fényes bolygót.

Ágoston Zsolt észlelése
Két hónap borult után váratlanul három óra derült idő következett, emiatt megragadtam az alkalmat az együttállás megörökítésére. A munkahelyemről hazafelé menet tettem egy kitérőt a Zalaegerszeg Jánkahegy városrészén található kilátóba. A Jupiter és a Szaturnusz koraeste még nem volt igazán fényes, egy kicsit kellett keresnem a bolygókat, de hamar előkerült a látványos bolygópáros a délnyugati égen egy gyorsan növekvő felhősáv szélén. Egyetlen felvételt sikerült elkészítenem Huawei P30 típusú mobiltelefonnal, 5 másodperces záridővel, ISO1600 érzékenységgel, mielőtt a felhőzet mindent elborított. A bolygók közé látszólag kényelmesen elfért volna a telihold.
Császár Kornél észlelése
Napra pontosan egy hét van hátra a Jupiter-Szaturnusz együttállásig, viszont már most is elég közel vannak egymáshoz, egészen pontosan 47 ívpercnyire, ami körülbelül másfél holdátmérő.
Ezen és a zalaegerszegi derültön felbátorodva dec. 14-én este 5 óra magasságában én is megnéztem a jelenséget 200/1200-as Dobson távcsövemmel és egy egyszerű, 25 mm-es Plössl okulárral. A látómezőm kb. 1 fok volt és sikerült egy látómezőben látnom a két égitestet! Igazán egyedülálló élmény volt, bár nagyjából két percig tarthatott, utána jöttek a felhők. Az égbolt átlátszósága és nyugodtsága ugyan borzalmas volt, úgyhogy gyorsan ránagyítottam a Jupiterre kíváncsiságból: az egész egy alig felismerhető paca volt. Az összkép ennek ellenére kb. 15 fok magasságban emlékezetes volt, a Szaturnusz gyűrűje még ezen a kicsi nagyításon, rossz körülmények között is jól kivehető volt, a Jupiterből viszont fényességén és korongján kívül alig látszott valami, az egyenlítői sávjai is csak nagyon halványan, elmosódottan tünedeztek fel.
Mindezek ellenére pozitív élmény volt, az elkövetkezendő napok előrejelzéseit nézegetve pedig sajnos könnyen lehet, hogy ez volt az egyetlen alkalom, hogy láthattam.
Jandó Attila észlelése
Szabadságot vettem ki erre a napra, mert meg akartam nézni a délelőtti Merkúr-Hold-fedést. De óránként nézve az előrejelzést, a derültet egyre későbbre tolta minden meteorológiai oldal. A Merkúr végül 12:19 (KözEI) szerint előjött a Hold mögül, 10 perc múlva pedig az ég is kiderült. Lemaradtam a Merkúr-fedésről. Nem baj, gondoltam, tartson ki a derült estig, és jöhet a két gázóriás észlelése.
Látómezőrajz
VCSE – 130/1000 Dobson 20 mm 65 fokos okulár látómezőrajz – Stellarium
Napnyugtakor, 16:07-kor Egerváron, egy 6×50 binokulárral kezdtem az észlelést, mivel a világos ég és a fátyolfelhők miatt nehéz volt megtalálni is a két bolygót. Végül csak 16:21-re találtam meg a Jupitert két felhősáv között, majd a Szaturnuszt részben felhők takarásában. A Jupiter felhősávjai is kirajzolódnak, de a Szaturnusz vékony felhő mögött fehérlik a kék égi háttér előtt, a gyűrű is szép fehérnek látszik. Most, hogy megtaláltam őket és a felsők is segítenek a keresésben, bevethettem a 130/1000 Dobson távcsövet 20 mm-es 65 fok látószögű okulárral. Ezzel a szereléssel a látómező 1,3 fok, így kényelmesen belefért egy látómezőbe a két bolygó.
16:29-kor már látszik a négy Galilei-hold is, de a Szaturnusz holdjait még nem sikerült megpillantani. Ellenőriztem a Stellariumban is közben, hogy a Titán közel van a Szaturnuszhoz. Ezért okulárt cseréltem és a 10 mm-essel csak a Szaturnuszra koncentráltam. Először a Titánt fedeztem fel, majd a Rheá-t is. Visszatérve a 20 mm-es okulárhoz, már tudtam, hol kell várni a Titán megjelenését.
16:54-kor megpillantottam a Titánt is a 20-asban. Újra beállítottam a két bolygót, és máris egy látómezőbe került a Callisto és a Titán is. Sikerült teljesíteni a kitűzött észlelési célt. Észlelés közben több VCSE-taggal csevegtem a neten, volt, aki nem kezdte el az észlelést, mert későn ért haza, de Zalaegerszegről már jött a hír, hogy mindent felhő borít.
17:13: Úgy néz ki, vége az észlelésnek. Délnyugat felől rohamosan jön egy ködfal: elnyeli a Jupitert, majd a Szaturnuszt. Így hát még egy utolsó pillantás a Mars fényesen ragyogó korongjára, és összepakoltam. Jó volt, hogy ki tudtam használni ezt a bő egy órát.
Csizmadia Szilárd észlelése:
Szilárd négy nappal a fenti zalaegerszegi derült után, 2020. december 18-án Berlinből fogott ki egy kis derültet, és onnét figyelte meg a jelenséget:

Berlinben derült volt estefelé, de én kötelezettségeim miatt sajnos csak későn jutottam ki az ég alá. De 17:50-18:10 között meg tudtam figyelni a Jupiter-Szaturnusz bolygókat, a látszólagos, szoros megközelítésük (együttállásuk) előtt három nappal. Sajnos az ég annyira felhős és fényszennyezett volt, hogy a Szaturnuszt bizony nem láttam szabad szemmel. Ami fénypontot láttam szabad szemmel, az már erősen elvörösödött volt: se jupiterfehér, se szaturnuszsárga nem, hanem fakóvörös, tűéles fénypont. Nyilván azért, mert a horizont közelében elvörösödött a bolygók fénye csakúgy, mint a lenyugvó Napé. Ebbe az is belejátszhatott, hogy olyan későn értem ki az ég alá, hogy alig voltak 3-4 fokkal a horizont felett. Bizony, ezt az együttállást sokkal korábban 16:45-17:15 között lehet a legjobban látni! Erre mindenki figyeljen, ügyeljen, aki derült ég alá juthat. Ha december 21-én nem is látszanak, érdemes utána is figyelni, ahogy távolodnak lassan egymástól! Még szilveszterkor is nagyszerű látvány lesz, addig meg csak lesz derült. Az alábbi képek 5, 20, 60 sec expozíciós idővel, állókamerás módon, ISO 1600-on, Olympus E-420 kamerával készültek Berlinből. Az együttállást az első negyed előtti Hold színesítette.

VCSE - A Hold, a hamuszürke flnye, a Jupiter, a Szaturnusz Berlinből a schönefeldi reptér felett 2020. december 18-án este - Fotó: Csizmadia Szilárd
VCSE – A Hold, a hamuszürke fénye, a Jupiter, a Szaturnusz Berlinből a schönefeldi reptér felett 2020. december 18-án este – Fotó: Csizmadia Szilárd
VCSE - A Hold, Jupiter és Szaturnusz a schönefeldi reptér felett - Kép: Csizmadia Szilárd
VCSE – A Hold, a Jupiter és a Szaturnusz a schönefeldi reptér felett – Fotó: Csizmadia Szilárd

 

VCSE - A Nagy Együttállás előtt három nappal - Fotó: Csizmadia Szilárd
VCSE – A Nagy Együttállás előtt három nappal – Fotó: Csizmadia Szilárd

 

VCSE - A Nagy Együttállás előtt három nappal - Kép: Csizmadia Szilárd
VCSE – A Nagy Együttállás előtt három nappal – Fotó: Csizmadia Szilárd
Végül pedig szeretnénk mi is ösztönözni minden kedves egyesületi tagot, hogy amikor csak derült lesz az elkövetkezendő 2-3 hétben, koraeste vessenek egy pillantást délnyugati irányába, ha tehetik, távcsővel vagy binokulárral, mert nem lesz egyhamar hasonló látványban részük.