Hamarosan itt vannak az ünnepek, és ilyenkor nagyon sokan érdeklődnek afelől, hogy egy csillagászat iránt érdeklődő ember számára milyen ajándék lenne ideális. Ebben a cikkben mutatok néhány remek ötletet, valamint néhány rossz választásra is szeretném felhívni a figyelmet.

Távcső

Nagyon sokan gondolkodnak abban, hogy csillagászatimádó szeretteiknek távcsövet vesznek. Alapvetően ezt én legelső csillagászati ajándéknak nem ajánlom.

Egy távcső megvásárlása nem úgy zajlik, hogy leemelünk egyet a polcról, és az a szeretteinknek biztosan jó lesz. Ez egy komolyabb anyagi befektetést és alapos megfontolást igénylő döntés, mint ahogy hangszert, vagy autót is körültekintően érdemes vásárolni.

Egy 70/500-as lencsés távcső (refraktor) a SkyWatcher cégtől, EQ-1-es mechanikán kedves ajánék lehet fiatalnak, kezdő amatőrcsillagásznak. A távcső hordozható, sokáig hazsnálható, jó képe és nagy látómezeje van. Ideális kezdő műszer.
Például egy 70/500-as lencsés távcső (refraktor) a SkyWatcher cégtől, EQ-1-es mechanikán kedves ajándék lehet fiatalnak, kezdő amatőrcsillagásznak. A távcső hordozható, könnyen kivihető sötétebb, jobb ég alá, sokáig használható, rengeteg minden látható vele, jó képe és nagy látómezeje van. Ideális kezdő műszer.

Ha mégis távcsövet ajándékozunk bármilyen korú személynek, semmi esetre se vegyük meg a hipermarketekben, játékboltokban, vagy bármilyen nem távcsövekre specializálódott boltban kínált távcsövet. Tipikus példája ennek az a 10 000.- forint körüli távcső, ami a nagyobb játékboltokban megtalálható. Ezek az eszközök ugyanis nem igazán alkalmasak az égbolt megfigyelésére, használatuk nagyon körülményes, és nem várhatunk tőle valódi csillagászati élményeket. Egész egyszerűen pénzkidobás, amivel inkább demotiválhatjuk szerettünket a csillagászatot illetően. Egy kisgyerek is hamar megunja, nem fog neki tetszeni a kicsi látómező, a nem túl jól nagyítható kép, és a gyakran nem túl éles, nem túl kontrasztos, vagyis alacsony optikai minőségű kép.

Távcsövet a távcsőboltból érdemes vásárolni, mint pl. Magyarországon a Budapesti Távcső Centrum, vagy a Makszutov távcső és mikroszkópbolt. Itt azonban lényegesen magasabb árakon kínálják a távcsöveket, mint ahogy azt a hipermarketek és a játékboltok polcain láthatjuk. Igaz, sokkal jobb minőségűek is. Mindkét említett üzletben hozzáértő eladók segítik a vásárlást. Ebben a cikkben azonban nem célunk kitérni a távcsőválasztás részleteire. Bővebb információt ebben a cikkben találhattok.

Haladó amatőr biztos örül egy új okulárnak, szűrőnek, csillagtérképnek. Könnyű azonban mellényúlni, és gyakran nehéz eltalálni, milyen távcsőkiegészítőnek örülne vagy mire van szüksége. Sokszor az adott kiegészítő nem kompatibilis a már meglévő távcsővel (pl. 2″-es kihuzatú okulárt vennénk neki, ami nem fér bele a távcsövén található 1,25″-os átmérőjű kihuzatba…). Elképzelhető, egyszerűbb az erre szánt keretet borítékban a karácsonyfa alá tenni, kis üzenet kíséretében: “Távcsőkiegészítő-utalvány …-tól”!

 

Könyvek

Csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos könyveket lehet találni a könyvesboltokban, akár gyerek, akár felnőtt számára vásárlod azt. Az antikváriumok is rengeteg remek könyvet rejthetnek, amelyek esetleg nem is kaphatóak a könyvesboltokban, sőt, egyenesen nehéz őket beszerezni. Ilyen antikvár kincsek például Kulin György: A távcső világa, vagy a Marik Miklós által szerkesztett Csillagászat. Némely részük – pl. az optikai, elemi távcsőszerkezeti, szférikus csillagászati, az égimechanikai, vagy a csillagászattörténeti fejezeteik – ma is használható. Műszertechnikai részük elavult, a kozmológiai és extragalaktikus részükről nem is beszélve, exobolygókról pedig értelemszerűen nem esik szó, hiszen évekkel az első exobolygó felfedezése előtt adták ki őket. Gyűjtőknek azonban érték.

Horváth Árpád: A távcső regénye c. könyve gyakran fellelhető online antikváriumokban (pl. a bookline.hu-n). Az 1980-as évekig bezárólag nagyon jó stílusban és mai szemmel nézve is értékesen, élvezetesen és jól ismerteti a távcső négy évszázados történetét. Minden komoly amatőrcsillagász könyvtárának kötelező darabja!

 

Könyvválasztásnál azonban nagyon könnyű abba a hibába beleesni, hogy egy csillagászat szempontjából laikusként olyan könyvet vásárlunk, amellyel nem hogy örömöt, de egyenesen kínos perceket szerezhetünk szeretteinknek: a földönkívüliekről, és az asztrológiáról szóló könyvek nem hogy nem fedik le egy amatőrcsillagász érdeklődését, de kifejezetten bosszantóak lehetnek számára. Mégis, szinte alig akad olyan amatőrcsillagász, aki sosem kapott ilyen ajándékot, pusztán egy laikus jóhiszeműségének köszönhetően.

Magyar nyelven ritkán adnak ki új csillagászati könyvet, és az is többnyire fordítás. Mégis van jó pár, ami vagy könyvesboltban, vagy webáruházakban beszerezhető. Csak írjuk be a Google-ba, hogy “könyváruház” vagy “csillagászati könyvek”.

Amennyiben az illető amatőrcsillagász jól ért angolul, az Amazonon vagy más webáruházban rengeteg nagyon szép és jó csillagászati könyvből választhatunk neki.

Csillagászati témájú kirakók (puzzle-k)

Akár hazai, akár külföldi boltokban, webáruházakban lehet találni csillagászati (vagy űrkutatási) témájú kirakós játékokat, gyakorlatilag mindenféle életkornak megfelelő nehézségben. Vannak 2D és 3D témájúak is.

Puzzle
1000 db-os csillagászati kirakós

Csillagászati témájú tárgyak

Aligha tudok olyan amatőr- vagy hivatásos csillagászról, aki ne szeretné a csillagászattal kapcsolatos ajándéktárgyakat, legyen az póló, poszter, bögre, vagy szó szerint bármi. Nyilván az illető nemének, ízlésének és korának megfelelő ajándékot kell választani, de most következzen néhány konkrét példa:

Ovis korú kisgyerekeknek jópofa lehet egy játék planetárium, amivel csillagos égboltot lehet kivetíteni a gyerekszoba falaira és mennyezetére. Készüljünk fel azonban, hogy ezek között a termékek között elvétve találni csak olyat, amelyik a valós csillagképeket akárcsak minimálisan is megközelítő dolgot vetít ki. Nagyobbak, iskolások számára már nem ajánlom, de ovisoknak ideális. 5-8 éves lányok szívesen játszanak az űrhajós vagy asztrofizikus Barbie-babákkal is. Ráadásul ez utóbbihoz kis méretben egy igen élethű, játékhoz képest elég pontos csillagtérképet is mellékelnek!

A csillagászattal kapcsolatos ruhadarabok között minden korosztálynak és nemnek lehet találni megfelelőt. A póló a lehető legegyszerűbb ötlet, de cipőt, nyakkendőt, sapkát, gyakorlatilag akármit lehet kapni ebben a témában. Hölgyeknek talán még szélesebb a kínálat, és ruhadarabokon kívül a csillagászati témájú bizsuk is remek ajándékok lehetnek, sőt, néha csillagködökkel vagy galaxisokkal díszített táskák is elérhetők.

Nagyon jó ötlet lehet egy lakberendezési kiegészítő is, például egy csillagtérkép, amit egy bizonyos dátumhoz, mondjuk az ajándékozott születésének napjához, vagy egy házasság megkötésének napjához lehet igazítani. Remek ötlet lehet például egy csillagképeket ábrázoló ágyneműhuzat szett is, vagy egy csillagászati témájú szőnyeg. A lakberendezési kiegészítőknél azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a meglévő stílustól ne üssön el az ajándék.

Csizmadia Szilárd az újonnan vásárolt szőnyegével

Vannak észlelésre is használható távcsövek, de ezek némelyike egyben szobadísz is lehet. Filmekben is láthatunk néha olyat, hogy egy olcsóbb, hosszú csövű (vagyis fényerőtlen, hosszú fókuszú), kisebb átmérőjű távcső áll a sarokban szobadíszként, vagy az asztalon.

Űrhajózási témájú Lego

Űrhajózási témájú legókból igen nagy a választék, téma és ár tekintetében is. Megépíthetők valódi rakéták, űrsiklók és űrhajók makettjei is Legóból, és vannak fantáziamodellek is. Érdemes a Lego oldalát meglátogatni.

Élményalapú ajándékötletek

Mostanság egyre nagyobb teret hódítanak a nem feltétlenül tárgyi jellegű ajándékok, hanem közös élmények, utak stb. A csillagászat iránt érdeklődőket érdemes elvinni valamelyik bemutató csillagvizsgálóba, vagy planetáriumba, egészen biztosan remek élményt szerzünk számukra.

Szintén remek ajándék lehet, ha befizetjük a szerettünket valamelyik csillagászati egyesületbe. Egy csillagászati egyesület tagjaként számos különböző programon részt vehet a csillagászatkedvelő. Megismerkedhet hasonló érdeklődésű emberekkel, rengeteg új élménnyel gazdagodhat találkozók, táborok, észlelőhétvégék és előadások formájában.