A kétrészes cikksorozat 1. része ide kattintva érhető el.

Merülés a Lagúnában

Az észlelőhétvége második éjszakáját ismét könnyed nézelődéssel kezdtem, majd még a holdfelkelte előtt megpillantottam az M8-at. Ugyan már alacsonyan járt, de maga a megtalálása is örömmel töltött el, és miután a nemrég beszerzett UHC szűrőt is felcsavarintottam az okulárra, magam is elámultam, hogy milyen csodát adott nekem ismét a kis tubusom (még Szilárdot* is odahívtam, hogy nézze meg, aki szintén megdicsérte a látványt). Nem is volt kérdés, hogy meg is találtam a második “portrém” alanyát. Előszedtem hát papírt, ceruzát és papírceruzát és neki is estem a rajznak.

M8

Az M8 katalógusjelzésű Lagúna-köd a Nyilas csillagképben található csillagközi gázfelhő, aktív csillagkeletkezési régió. Mint a rajzon is látható, a ködöt sötétebb foltok szabdalják, ahogyan a lagúnákban a tengert a kisebb homokszigetek, innen is kapta a nevét. 1654-ben Giovanni Battista Hodierna olasz csillagász fedezte fel, távolsága a Földtől 5200 fényév, látszólagos fényessége 5,8 magnitúdó, így remek célpont lehet már kisebb távcsövekkel is.

A rajzos észlelést 2019. szeptember 21. 19:30 UT-kor kezdtem a 2019-es év talán egyik legjobb ege alatt. A megfigyeléshez 52x-es nagyítást és UHC szűrőt használtam. A rajz elkészítéséhez a szűrő mellett azért elengedhetetlen volt a hosszas megfigyelés, néha kisebb pihenők tartásával, mert szerettem volna minél több részletet visszaadni. Mivel ezzel a nagyítással már elég jól kitöltötte a látómezőt, éreztem, hogy érdemes újabb és újabb részletek után kutatni. Így végül az alábbi rajz készült el:

VCSE - Az M8 vázlatos rajza és inverze 13 cm-es távcsővel - Román Dávid
VCSE – Az M8 vázlatos rajza és inverze 13 cm-es távcsővel – Román Dávid

A rajzot követően csakúgy, mint előző este, ismét fényképezőt ragadtam és igyekeztem fotografikusan is megörökíteni a Lagúna-ködöt. Már az első expozíción láttam, hogy érdekes lesz összehasonlítani a vizuális élményt a fotografikus verzióval. Így először ennek a bemutatása látható, majd az elkészült kompozit fotó. A végső képhez 41 db 20 mp-es light, valamint 10-10 db dark és flat képet készítettem ISO 6400-as érzékenységen. A vezetés ez alkalommal is csak a mechanika óragépe volt.

VCSE - Balra a rajz, jobbra pedig a fotó alapján készült összehasonlító kép - Román Dávid
VCSE – Balra a rajz, jobbra pedig a fotó alapján készült összehasonlító kép – Román Dávid

És végezetül az elkészült és kidolgozott fotó:

VCSE - AZ M8, azaz a Lagúna-köd Román Dávid fotóján
VCSE – Az M8, azaz a Lagúna-köd Román Dávid fotóján

A képen látható jellemzően vöröses szín oka, hogy az M8 nagyrészt ionizált gázból áll, azaz a közeli csillagokból érkező nagyenergiájú fotonok gerjesztik a ködöt alkotó gáz atomjait. A gerjesztés hatására az atomokból elektronok szakadnak le, amik más szabad atommagokkal találkozva rekombinálódnak, majd többletenergiájukat fotonok formájában kisugározzák, így a köd fényleni kezd. De hogy miért egy jellemző színnel, arra a magyarázat a köd anyaga. Mivel az atomokban az elektronok csak meghatározott energiaszintekkel rendelkezhetnek és ez minden elemben más energiakülönbséget jelent, így amikor egy elektron egy magasabb szintről alacsonyabbra ugrik, akkor egy meghatározott hullámhosszon fotont bocsájt ki. Mivel a köd nagyobbrészt hidrogéngázból áll, és a legjellemzőbb hullámhossz a hidrogén esetén 656 nm, ami a vörös színtartományba esik, a ködre ezért a vörös szín lesz a legjellemzőbb. A kékes árnyalatok pedig reflexiók. Azok a részek inkább porból állnak és ezek a parányi porszemcsék verik vissza a környező csillagok fényét.

A környezetben megfigyelhetjük még a központi fényesebb rész alatt lévő nyílthalmazt, ami az NGC 6530-as jelzést viseli, továbbá a kép jobb alsó részén feltűnik még a távolból a mintegy 9450 fényévre lévő, NGC 6544 jelű kis gömbhalmaz is.

Búcsúszó

A további észlelésnek végül az egyre cudarabb hideg vetett véget, mint ahogyan a nyári időszaknak és ennek a beszámolónak is. Izgalmas volt kipróbálni élesben is a rajzolást és továbbra is szándékomban áll ezt a fajta észlelést gyakorolni és megpróbálni pontosabban, alaposabban kidolgozott rajzokat készíteni. Lehet, hogy egyes objektumokhoz visszatérek hónapok-évek múlva, hátha a gyakorlás miatt előbbre jutok a rajzokban. Derült eget mindenkinek!

 Jegyzet:

*: Dr. Csizmadia Szilárd, csillagász, a berlini Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt – Institut für Planetenforschung kutatója, a Vega Csillagászati Egyesület elnöke