Egy naprendszeres puzzle dobozáról

Korábban Király Amanda karácsonyi csillagászati ajándéktippjeiről olvashattatok. Az ő listáján szerepelt távcső, csillagászati könyvek, kirakós játékok (puzzle), csillagászati és űrhajós Barbie-baba, csillagászati mintás szőnyeg, témába vágó Lego, élményalapú ötletek (pl. planetáriumi belépő). További ötletekkel egészítem itt ki a listáját.

Kirakós játék (puzzle). 8 éves kortól felfelé mindenkinek ajánlható ez az 500 db-os Naprendszer-puzzle. Azonban rengeteg másfajta, csillagászati és űrkutatási témájú, 2D-s és 3D-s puzzle-t is lehet találni pl. itt, a választék óriási.

Ha amatőcsillagászunknak már hosszú ideje borult időszaka van, és az összes rajzát-asztrofotóját ki- és feldolgozta, és unatkozik, akkor hosszú estéken át elfoglalhatja magát ezzel a puzzle-lal (akár teleholdas időszakban is)…

Csillagkép-tanító. Kezdetben magam tanultam a csillagképeket egy könyvbeli csillagtérkép alapján, és nagy öröm volt felfedezni magamtól egy-egy újabb csillagképet éjszakáról-éjszakára, évszakról-évszakra… Egy neves asztrofotósnak megmutatni a Cetet. Később a kezünkkel mutogattuk el más kezdőknek a csillagképeket. Évezredeken át ment ez így. Aztán jött a zöld lézer kora 10-15 éve (aminek forgalmazását Magyarországon betiltották, de a használatát nem – mindenesetre nagyon kell vele vigyázni, balesetveszélyes is lehet óvatlan, rossz kézben), és azzal mutogattuk el a csillagképeket és a fényesebb csillagokat. Most pedig itt van egy okostelefon-alapú Go-Planetárium, amivel csak az égre kell ránézni, és megmutatja, melyik csillagképet hol kell megtalálni az égbolton, mely csillagokból áll és azok hogyan köthetők össze. 8 éves kortól ajánlható remek, modern játék.

Planetárium otthonra (6 éves kortól). Ma már elérhetők kisméretű planetáriumok otthonra, és először itt mutathatjuk meg a csillagképeket a kicsiknek. A Sega Toys egyik planetáriuma jó választás lehet:

Csillagászati mintás ágynemű, ruhadarab, szőnyeg, falinaptár és poszter. Kis keresgéléssel (pl. eBay, Amazon stb.) rengeteg csillagászati mintás dolgot találunk, ami kedves és sokat használt csillagászati ajándékot jelenthet.

Akár borult este, akár derült éjszaka után nappal, de öröm ezen a párnán aludni.

 

A Hubble Űrtávcső kisméretű makettjét 6 euró + postakötségért láttuk a német Amazonon.

Űrtávcsövek makettjei. Amazonon, eBayen stb. rengeteg összeragasztós makettet találunk pl. a HST-ről, a JWST-ről, kisebb űrtávcsövekről, és Legóból is elérhető némelyik. A szoba, a házi csillagvizsgáló vagy az íróasztal kellemes dísze lehet, és összeállítani is jó időtöltés borult estéken e maketteket.

Lebegő bolygó. Az elektromágnessel előállított mágneses térben lebegő bolygó, Föld nem csak szórakoztathat egy gyereket, vagy jó szobadísz lehet, de igen különleges lehet, amikor vendégeknek mutatjuk meg a trükköt… Egyik lehetséges beszerzési forrás itt.

 

Mágnespatkó között lebegő Föld – giccs vagy jó játék a gyereknek?

 

Nehéz melléfogni egy ilyen ajándékkal egy amatőrcsillagásznál: csillagképmintás bögre

Csillagászati mintás ivópohár és tányér. Csillagászati témájú bögrékből kimeríthetetlen a választék. Dísznek, otthoni vagy észlelési, távcső melletti teázást szolgáló bögre pedig amúgy is jó távcsőkiegészítő. A hasukat is szerető amatőr- és hivatásos csillagászoknak pedig ilyen mintás tányért vagy akár egész étkészletet is lehet ajándékozni.

Csillagászati mintás tányérok az Amazonon

Természetesen lehet csillagászati és űrkutatási témában további ajándékötleteket is felsorolni, az itteniek inkább csak tippek azoknak, akik kifogytak az elgondolásokból. Érdemes Amanda fentebb idézett cikkével összevetni az itteni listát, és azután választani ajándékot. Egy amatőrcsillagász számára természetesen a legnagyobb ajándék egy távcső vagy annak kiegészítője. Ilyen vásárlásakor azonban kellő körültekintéssel járjunk el. Olcsóbb (max 25-30 ezer forintos), kisebb, gyereknek szánt távcsővel, ha az csak a Holdat szeretné nézni vele, nagyon nem lehet mellélőni (bár rémtörténetek azért akadnak). Ha valaki nem szakértő, akkor távcsövet vagy drága kiegészítőt csak úgy lehet ajándékozni, mint háziállatot: előzetes megbeszéléssel. Ahogy valaki nem biztos, hogy tud hová tenni egy tengerimalacot, nyuszit, kutyát vagy macskát, vagy nem akar/tud vele mindennap foglalkozni, és ezért egy váratlan házikedvenc-ajándék zavarba és gondba taszítja, ugyanúgy a távcső is könnyen válhat januárban eladó használt vagy bontatlan állapotú műszerré. Nem biztos, hogy a megajándékozott tudja az ablakból használni, vidékre cipelni, tárolni vagy egyáltalán megemelni. Lehetséges, hogy a vásárolt kiegészítő nem kompatibilis (pl. a 2″-es okulár vagy szűrő nem megy bele a sokkal kisebb átmérőjű, 1,25-ös kihuzatba, vagy a kilépő pupilla lesz túl nagy stb.). Ha valaki szakértő, akkor persze könnyebben hoz ilyen döntéseket; de aki nem ért a témához, jobban jár egy előzetes megbeszéléssel, vagy akár azzal, ha az erre szánt összeget “Távcsőutalvány” feliratú borítékban teszi a fa alá.

A Csillagászat, Csillagászat-kedvelők és VCSE Fórum facebook-csoportokban – sok más hasonló csoport mellett – a csoporttagok szívesen segítenek megválaszolni esetleg felmerülő, távcsővásárlással kapcsolatos kérdéseket (nem csak karácsony előtt).