“Az asztrofotózás, és különösen a digitális asztrofotózás elterjedésével egész más képet kapunk a mélyég-objektumokról, mint amit évszázadokon át láthattak elődeink távcsöveikbe pillantva. Szerencsére napjainkban is sokan észlelnek vizuálisan, ám az asztrofotók zöme hosszú expozíciós időkkel készül és erős utómunkával kerül publikálásra. Az eredmény bár nagyon látványos, kevés köze van a távcsőben látottakhoz. Sok esetben okoz csalódást a kezdő távcsőtulajdonosoknak, hogy az okulárban látott mélyég-objektumok nem olyan fényesek, mint ahogy a fotókon látták, ráadásul a legtöbb teljesen színtelenül jelenik meg.

Ezzel az albummal szeretnénk közelebb hozni Messier listájának objektumait, fotóinkon és rajzainkon úgy láttatni azokat, ahogy amatőrtávcsövekben – némi kitartással – láthatjuk őket.”

A könyv hátsó borítóján olvasható a fenti, dőlt betűs szöveg, amely egyben definiálja is a könyv célját. A szerzők a Messier-katalógus összes objektumát észlelték 15-30 cm-es távcsővel. Rövid szöveges leírásaikat, rajzaikat közlik a könyvben. Külön értéke a műnek, hogy a Messier-katalógus objektumairól készített fényképeiket is közzéteszik, de az expozíciós időket olyan rövidre választották, hogy a fotók többé-kevésbé a vizuális látványt próbálják visszaadni: vajon mit láthat az objektumból az emberi szem. Ezt hasonlíthatjuk össze a könyvben azzal, hogy mit tudott a két tapasztalt észlelő ténylegesen megörökíteni rajzban.

A könyvnek minden amatőrcsillagász, különösen a kezdő észlelők polcán ott kellene lennie.

Várható megjelenés időpontja: 2022. április

A keményfedeles könyv ára még nem ismert, de elköteleződés nélkül előjegyezhető a vcse@vcse.hu e-mail címen. Az előjegyzőknek e-mailben küldünk értesítést a megjelenésről és a véglegesen meghatározott árról, ennek fényében dönthetnek a megrendelésről. A várható ár 2500-3000.- Ft lesz.

Varga György – Horváth Tamás: Vizuális Messier-kalauz

224 oldal

Kiadja a Vega Csillagászati Egyesület

Várható megjelenési időpont: 2022. április

Előszó: Dr. Csizmadia Szilárd (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

Előjegyzés: vcse@vcse.hu címen.