A tavaly téli sikeres C/2021 A1 (Leonard) üstökös megörökítésére kiírt pályázat sikerén felbuzdulva újabb közös észlelésre invitálunk benneteket! Ezúttal is a Naprendszer lesz terítéken, ráadásul ez alkalommal még távcső sem szükséges a megfigyeléshez, megörökítéshez!

Az égitestek látványa Stellarium planetáriumprogramal előrejelezve.
Az égitestek látványa a hajnali szürkületben, a 2022. június 24. környéki napokban Stellarium planetáriumprogrammal előre jelezve. (A Hold helyzete gyorsan változik napról napra!)

Amint azt korábbi cikkünkben olvashattátok, a Naprendszer szabad szemmel is látható bolygói az elkövetkező hetekben Naptól mért távolságuk sorrendjében fognak látszani a hajnali égbolton. A pályázat célja, hogy ezt a ritka és különleges eseményt minél többen lássák és megörökítsék – akár rajz, akár asztrotájkép formájában.

A jelenség már június 17-étől látható, a Merkúr pedig csak június 28-án veszik el a Nap fényében, így több mint másfél hét áll rendelkezésre a megfigyeléshez.

Az égitestek látványa a Sky and Telescope előrejelzése alapján 45 perccel napkelte előtt (Zalaegerszegen kb. 4:14-kor) 2022. június 24-én. Várhatóan az Aldebaran környéki csillagok, a Hyades nyilthalmaz tagjai a horizont közelében nem fognak ennyire jól látszódni, mint a képen ábrázolva van.
Az égitestek látványa a Sky and Telescope előrejelzése alapján 45 perccel napkelte előtt (Zalaegerszegen kb. 4:14-kor) 2022. június 24-én. Várhatóan az Aldebaran környéki csillagok, a Hyades nyílthalmaz tagjai a horizont közelében nem fognak ennyire jól látszódni, mint ahogy a képen ábrázolva van.

A pályázaton bárki indulhat, VCSE-tagság vagy előképzettség nem feltétel. Amatőrcsillagászok, laikus érdeklődők, sőt, akár hivatásos csillagászok nevezését is várjuk, nemtől, állampolgárságtól, kortól függetlenül.

Az elkészült rajzos vagy fotografikus pályamunkát az eszleles.hu weboldalra kell feltölteni, a nevezés csak abban az esetben lesz elfogadva, ha a megfigyelés ide feltöltésre került (vagyis Facebook, Instagram stb. feltöltéssel nem lehet nevezni). Az észlelések feltöltési határideje 2022. június 30. Egy észlelő több megfigyeléssel is jelentkezhet, sőt, ennek külön örülünk!

Fejünk fölé tartva ezt a képet (ami a Cartes du Ciel planetáriumprogrammal készült), az égitestek helyzetének előrejelzését láthatjuk 2022. június 24-én 04:00 órára Zalaegerszegre.

A pályaműveket a nevezés lezárulásával három fős bizottság fogja értékelni: Dr. Csizmadia Szilárd, Fröhlich Viktória és Vizsi Csaba. Természetesen ők nem indulnak a pályázaton.

A zsűri két kategóriában – rajzos, illetve fotografikus észlelés – fog egy-egy győztest hirdetni. A győztesek jutalma egy-egy Vizuális Messier Kalauz és oklevél, illetve a legjobb pályamunkákat a honlapon és a VEGA-ban is bemutatjuk.

A pályázatot magyar nyelven kell beadni. Az értékelés mindkét kategóriában a következő szempontokat fogja figyelembe venni:

  • határidőre történő beérkezés,
  • adatok megfelelő minősége és mennyisége (helyszín, dátum és idő, a fénykép expozíciós adatai, légköri átlátszóság, nyugodtság, a fényszennyezés mértéke, holdfázis, a holdfény mértéke, horizont feletti magasságok),
  • technikai kivitelezés és annak pontossága,
  • milyen érdekességet mutat az észlelés, személyes élmények, kreativitás,
  • egyéb szempontok.

Az észlelés tervezéséhez használhatók azok a gyakorlati tapasztalatok, amelyeket korábbi olyan bolygósorakozás megfigyelésénél szereztünk, amikor minden bolygó szintén egyszerre volt látható (bár nem Naptól mért távolságuk sorrendjében sorakoztak akkor az égen). Erről itt lehet olvasni.

Derült eget kívánunk a megfigyelésekhez!