VCSE - 200/800 Newton-távcső (Skywatcher), 2024. május 11/12-e éjszakája, Őrimagyarósd. Kamera: ASI 294MC PRO. Mechanika: HEQ5 GoTo. Expozíciós adatok: 112×180 sec = 336 perc, Gain150. - Fotó: Ágoston Zsolt
VCSE – 200/800 Newton-távcső (Skywatcher), 2024. május 10/11-e éjszakája, Őrimagyarósd. Kamera: ASI 294MC PRO. Mechanika: HEQ5 GoTo. Expozíciós adatok: 112×180 sec= 336 perc, Gain150. – Fotó: Ágoston Zsolt

2024. május 10-11-én, a VCSE Őrimagyarósdon megrendezett észlelőhétvégéjén készült felvételem a Vadászebek csillagképben található, NGC 4631 katalógusszámú Bálna-galaxisról, és az NGC 4565 katalógusszámú Pajszer-galaxisról.

A felvétel tetején a Bálna-galaxist láthatjuk, élével felénk fordulva. A galaxis nagy része kék színű, magja sárgás. A kékes szín fiatal, nagytömegű, forró csillagok tömeges előfordulására utal, a sárgás részeken inkább idősebb, kisebb tömegű, hűvösebb felszínű csillagok vannak (amiknek a felszíne persze még így is több ezer fokos). Hosszanti irányban porsávok szabdalják, bal fele rövidebb és szélesebb, jobb oldala elnyúlt és vékony, így valóban hasonlít egy hosszúszárnyú bálnára. Bal oldalán mintha még a mellúszói is látszanának. A galaxist halvány haló veszi körül, illetve a csillagváros fölött még megfigyelhető az NGC 4624 kisebb galaxis is.

Az NGC 4631 központi régiójában jelenleg heves csillagkeletkezés zajlik. Ennek a csillagkeletkezésnek az oka ott keresendő, hogy a galaxis csillagkeletkezési régióiban lévő nagytömegű csillagok csak rövid ideig fúzionálják a belsejükben lévő hidrogéngázt, és utána szupernóvaként felrobbannak. A szupernóva lökéshulláma összesöpri maga előtt a csillagközi anyagot, majd összesűríti, amiből újabb csillagok alakulnak ki. Ezek között lesznek ismét nagytömegű csillagok, amik szintén rövid (néhány tízmillió) évig élnek csak, és ismét szupernóvaként felrobbannak. Lökéshullámuk ismét összesöpri a csillagközi anyagot, amiből több nagytömegű csillag kialakul – és a folyamat tovább halad, amíg csak van csillagközi hidrogén, amiből csillagok alakulhatnak ki. Ezt a folyamatot nevezik megszaladó csillagkeletkezésnek (ang.: runaway star formation).

Az NGC 4631-ben olyan sok szupernóva robbant már fel, hogy a galaxis fősíkjában nemcsak rengeteg csillag keletkezett máris, hanem egyszerűen a szupernóvák lökéshulláma kifújja a csillagközi gázt a galaxison túli térbe. Ezt szuperszélnek hívják a csillagászatban. A szuperszél röntgenfénylést okoz és a hidrogén- és más színképvonalak emisszióját, amely a galaxis körülvevő hatalmas méretű, diffúz, forró gázkoronából érkezik. Ebbe a gázkoronába fújta ki a szuperszél az anyagot.

Az első extragalaktikus szupernóvát 1885-ben figyeltek meg az Androméda-galaxisban. Bár az NGC 4631-ben igazi szupernóvát még nem, fényes vörös nóvát (AT 2021biy) 2021-ben már észleltek, 18,1 magnitúdós csúcsfényességnél. Az, hogy mintegy 150 év alatt sem láttunk szupernóvát a Bálna-galaxisban, nem mond ellen a sok-sok ottani szupernóvának, hiszen a korai évtizedekben nem nagyon kerestek szupernóvákat más galaxisokban, ezért sok észrevétlen maradhatott, másfelől 50-200 évente történhet csak egy szupernóvarobbanás, aminek fénye is több magnitúdóval halványodhat el a Bálna-galaxis fősíkjában mutatkozó pprfelhők miatt. Mindenesetre minden egyes felvételt érdemes az asztrofotósnak átvizsgálnia esetleges itteni szupernóva után.

Az NGC 4631 a róla elnevezett galaxiscsoport főgalaxisa az NGC 4627-tel együtt. Mivel az égen sok galaxis látszik errefelé, nehéz a galaxiscsoport tagjainak pontos számát megállapítani: egyes csillagászok szerint csak 5, mások szerint akár 27 galaxis is a halmazhoz tartozhat. Az NGC 4631-galaxishalmaz (vagy galaxiscsoport) halmaztagjainak száma ma még nyitott kérdés.

A kép bal alsó részén láthatjuk a Pajszer-galaxist, amit hívnak még Hokiütő-galaxisnak is. Nevét jellegzetes formájának köszönheti, mivel egy hosszúkás “nyélhez” csatlakozik egy rövid, kampós terület. A nyél lefele haladva lassan elhalványul, fölfelé haladva viszont még a kampós régiót elhagyva is folytatódik halványan.

Az NGC 4631-et William Herschel fedezte fel a küllős spirálgalaxist, 30 millió fényévre van tőlünk. Az NGC 4656 szintén küllős spirálgalaxis, de a Bálna-galaxissal való árapály-kölcsönhatás eltorzította. Szintén kb. 30 millió fényévre található tőlünk.

VCSE – Samyang 24/1,4-es objektívvel és Canon EOS 6Da fényképezőgéppel 2024. május 10-én a Zselici Csillagparkból készült égboltfelvétel. (Átlátszóság: 5/5, nyugodtság: 7/10). Omegon Minitrack Lx3 állvány. Expozíció: 10x75sec f/4, 10x75sec f/2.8, érzékenység: ISO3200, fókusz: 24mm – Fotó: Schmall Rafael

Olvasd tovább

D. Vida (Nyugat-Ontariói Egyetem) és D. Segon (Horvát Meteor Hálózat) egy új, eddig nem ismert meteorraj kitörését jelentette. A GMN meteorhálózat érzékeny kamerái egy rövid kitörést észleltek 2024. április 27-én 20:00-23:40 UT között. 32 olyan meteort rögzítettek ebben az időszakban, amelyek egy és ugyanazon radiánsból érkeztek. Az észlelések Horvátország, Szlovénia, az Egyesült Királyság, Bulgária, Görögország, Csehország, Lengyelország, Románia, Magyarország, Spanyolország és Szlovákia területéről történtek. A meeorok fényesek, -3 és +1,5 magnitúdó közöttiek voltak. A radiánspont koordinátái: RA = 261,14 fok és D = +47.28 deg (J2000.0), és a radiánspont átmérője kicsi: 1,1 fok. A meteorok Földhöz képesti sebessége 35,6 km/s volt (0,9 km/s szórással).

Az Ióta Herculidák radiánsát a rózsaszín csillag jelzi. A radiáns nincs messze az M92-től az égen.
Az Ióta Herculidák radiánsát a rózsaszín csillag jelzi. A radiáns nincs messze az M92-től az égen.

Olvasd tovább

A következőkben júniusi amatőrcsillagászati megfigyelésekhez szeretnénk ajánlani néhány objektumot.

A Nap júniusban 4:45 (NYISZ) körül kel, 20:45 (NYISZ) körül nyugszik. (A NYISZ a nyári időszámítás rövidítése. NYISZ = UT + 2 óra, ahol UT a Universal Time = Világidő rövidítése.) Az észlelés napnyugta után – témaválasztástól, távcső felállításától függően – körülbelül egy-másfél órával már elkezdhető. A csillagászati szürkület a napnyugta utáni, illetve napkelte előtti 1,5-2 órát felölelő időszak. Újhold június 6-án, első negyed június 14-én, telehold június 22-én, utolsó negyed június 28-án lesz.

Csillagászati szürkület alatt azt az időszakot értjük, amikor a Nap már legalább -12°-on vagy mélyebben van a horizont alatt, de a -18° horizont alatti magasságot még nem éri el. A -18°-os érték elérése után áll be a teljes sötétség.

VCSE – Az égbolt látványa Zalaegerszegről nézve 2024. május 15-én este 23 órakor. (Az égtájak rövidítése: N: észak, NE: északkelet, E: kelet, SE: délkelet, S: dél, SW: délnyugat, W: nyugat, NW: északnyugat.) A világoskék sáv a Tejút sávja. – A kép a Cartes du Ciel programmal készült.

Olvasd tovább